FOTO Sopjanci nastupili na prvoj ”Bošporijadi” u Mađarskoj: U konkurenciji osam ekipa ”Sopjanskim bošporašima” pripalo drugo mjesto

Prošle subote u Starinu (Dravasztara), u Republici Mađarskoj, održana je prva ”Bošporijada” s druge strane rijeke Drave. Bošpor je poznato sopjansko jelo koje se pripremalo od davnina za radnu snagu kojoj je trebala malo ”jača” hrana kako bi lakše podnijeli cjelodnevne napore u poljima.

Bosporijada-Madarska-1-CustomOvaj događaj organiziran je u novouređenim prostorijama Kulturnog doma u Starinu. Sama obnova doma bila je višedesetljetna želja pretežno hrvatskog stanovništva s druge strane rijeke Drave, a zahvaljujući prekograničnoj suradnji s Općinom Sopje i ostvarila se. Moderno uređeni prostori napokon su ugledali svijetlo dana i poslužit će brojnim kulturnim događajima i manifestacijama koje Starin organizira u suradnji s Općinom Sopje.

Na prvoj ”Bošporijadi” sudjelovalo je ukupno osam ekipa od čega su dvije bile iz Sopja, ”Sopjanske bošporaške” i ”Sopjanski bošporaši”. Muška sopjanska ekipa osvojila je 2. mjesto, dok je pobjednik prve ”Bošporijade” bila ekipa ”Unicum” iz Starina.

Bosporijada-Madarska-5-CustomNačelnik Starina Šandor Matoricz je na samom početku pozdravio sve prisutne goste i natjecatelje, te izrazio zadovoljstvo što se prva ”Bošporijada” održava u obnovljenom Kulturnom domu. Nakon njega se prisutnima obratio načelnik općine Sopje Berislav Androš koji se zahvalio na pozivu, te naglasio da se zajedničkim snagama može puno toga ostvariti.

– Projekt ”Dravske manifestacije”, kroz koji je održana i ove ”Bošporijada”, ogledan je primjer kako upotpuniti dugogodišnju međugraničnu suradnju, a rezultati su vidljivi u protekle dvije godine – rekao je, između ostalog, načelnik Androš.

Bosporijada-Madarska-8-CustomNazočnima se obratio i zastupnik hrvatske nacionalne manjine u mađarskom Parlamentu Jozo Szolga koji uvijek podržava sve događaje i suradnju Hrvata s obje strane rijeke Drave. Naglasio je da se zajednički može ”graditi mostove”, pohvalio dosadašnju suradnju i projekte, te na kraju otvorio manifestaciju.

Nakon službenog dijela i proglašenja najuspješnijih ekipa, goste su zabavljali domaći tamburaši ”Biseri Drave”.

(www.icv.hr, adf, foto: Općina Sopje)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content