MORH na press konferenciji objavio detalje pada MiG-21 kod Voćina

U vojarni „pk Marko Živković“ na Plesu održana je najavljena konferencija za medije u povodu pada aviona HRZ-a MiG-21 kod Voćina.

Ministar Mario Banožić na početku se zahvalio svima koji su odmah uključili u potragu za pilotima. Osvrnuo se i na jednog ozlijeđenog pilota, prenosi N1.

– Nalazi se u bolnici na pregledu, uskoro očekujemo izvješće o njegovom stanju i odmah ćemo izvijestiti javnost – kazao je pa dodao da je ovo jedan od trenutaka koji nam pokazuje da trebamo dalje ulagati u vojno zrakoplovstvo.

Admiral Robert Hranj poručio je da se nada da se ovakvi događaji neće ponoviti.

– Imali smo jedan nesretan događaj danas. Sve su procedure bile odrađene propisno. Poštovale su se sve mjere sigurnosti. Imamo, nažalost, jednog ozlijeđenog pilota. To pokazuje koliko je odluka o novim avionima bila ispravna – kazao je pa nastavio:

– Ovi MIG-ovi su pouzdana sredstva kada se pridržavamo svih propisanih održavanja i popravaka, kao što je to bio slučaj i s ovim avionima. Piloti su bili uvježbani, s brojnim satima naleta. Nažalost, vojnički poziv nosi određene rizike. Želim ovom prilikom dati podršku obiteljima pilota – rekao je Hranj.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec iznio je detalje vježbe:

– Imali smo planiranu obuku s 5 aviona u istom trenutku u zračnom prostoru koji su imali određene zadaće za provesti koordinirano. U 13:44 smo dobili da je jedan od aviona objavio poziv u nuždi, u 13:48 posada je dojavila da će izvršiti katapultiranje, odnosno izbacivanje iz aviona zbog problema s radom motora. Unutar pola sata poletio je prvi tim za spašavanje i u 15:28 su posade uočile oba padobrana, što nam je potvrdilo da su oba pilota sigurno napustila avion prije udara u zemlju – rekao je te istaknuo da su oba pilota vrlo iskusna.

– Zahvalio bih i kolegama iz američkog, francuskog i mađarskog ratnog zrakoplovstva koji su ponudili ponoć i izrazili podršku – dodao je zapovjednik Križanec.

Poručio je da se neće prizemljiti svi MIG-ovi:

– Ovdje se radi o MIG-u dvosjedu koji je vrlo različit od MIG-a jednosjeda koji su nam sad na dežurnom borbenom dvojcu. Istraga treba pokazati jesu li siguran nastavak korištenja dvosjeda za obuku.

Upitan o težinama ozljeda jednog od pilota, zapovjednik Križanec je odgovorio:

– Bio je u nosilima i pozvao me k sebi i rekao zapovjedniče ja ću opet letjeti.

(n1info.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content