Obilježena 31. obljetnica oslobađanja općine Đulovac u vojno-oslobodilačkoj operaciji “Papuk 91”

U četvrtak, 15. prosinca u Đulovcu je odavanjem počasti poginulim brojnim braniteljima i brojnim civilima, kao i svetom misom, obilježena 31. obljetnica oslobađanja tog mjesta i šireg područja, kao i Dan branitelja općine Đulovac.

U ime Hrvatskog časničkog zbora Virovitica u programu je sudjelovalo izaslanstvo u sastavu Mirko Brajtigam, Stjepan Jugović i Zoran Kozjak, ujedno istaknuti sudionici ove vrlo uspješne i teške akcije. Delegaciju udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata činili su Vlado Paurić, Zvonko Kožnjak, Mirko Vujić i Franjo Štrok, a počast je, ispred HVIDR-e grada Virovitice, odao Mirko Poljanac.

15. prosinca 1991. godine, 127. brigada Hrvatske vojske, uz topničku potporu 19. mješovito protuoklopnog topničkog divizijuna i s pridruženom satnijom dragovoljaca iz Koprivnice te tenkovskim vodom iz koprivničke brigade HV, oslobodila je vrlo jako neprijateljsko uporište današnji Đulovac, kao i veći broj sela u smjeru Daruvara te je potom nastavila oslobađati područje oko planine Papuk da bi krajem godine izbila na cestu Pakrac – Požega.

Poginuli Dulovac

U borbama za oslobađanje Đulovca i šireg prostora ranjeno je više pripadnika HV, a poginula su tri pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske i to: Vladimir Horvatinović (rođen 16. veljače 1965. godine), Drago Klarić (rođen 28. kolovoza 1965. godine) i Miodrag Vlaškić (rođen 29. kolovoza 1963. godine).

(www.icv.hr, tk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content