Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije u 2021. godini bilježi znatan napredak u odnosu na prethodne godine

Danas (četvrtak) je održana sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica na kojoj je predsjednik iste Zlatko Pleša nazočnim poduzetnicima iz VPŽ predstavio publikaciju “Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2021. godini”.

Pleša je na sjednici, kojoj su nazočili i pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu VPŽ Ivo Horvat, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, istaknuo da su u izradi ove publikacije korišteni podaci FINA-e, Državnog zavoda za statistiku, HGK, Digitalne komore, Hrvatske narodne banke, Sudskog registra, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te Ankete među tvrtkama.

-Sa zadovoljstvom mogu napomenuti da su u 2021. godini zabilježeni pozitivni trendovi u odnosu na 2020. i prethodne godine. Tako je na primjer u 2021. zabilježen rast BDP-a za 25 posto, a rast ukupnih prihoda proizvoda u 2021. veći je za 18 posto u odnosu na 2020. godinu – rekao je Pleša ističući prerađivačku industriju kao onu s najvećim rastom (34,8 posto u ukupnom prihodu).

Zlatko-Plesa
Foto: K. Toplak

Osim toga, u 2021. godini evidentiran je i najveći broj poduzetnika, njih 1.259, a novoosnovane su 124 tvrtke u istoj godini. Evidentan je i dugogodišnji pozitivni trend u ostvarivanju suficita robne razmjene, a indeks pokrivenosti uvoza izvozom u VPŽ u 2021. godini iznosio je 199 posto. U usporedbi s time, pokrivenost uvoza izvozom u RH je samo 67 posto.

-Ovaj pokazatelj za Virovitičko-podravsku županiju nam govori da gospodarstvenici ostvaruju 1,99 eura izvoza na 1 euro uvoza, dok gospodarstvenici u Hrvatskoj na 1 euro uvoza ostvaruju samo 0,67 eura izvoza – naglasio je predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content