Vatrogasna zajednica Našice održala izvještajnu skupštinu: Ponosni na 400-tinjak djece i mladih vatrogasaca

U DVD-u Jelisavac je u četvrtak Vatrogasna zajednica Našice održala izvještajnu skupštinu kojoj su uz brojna vatrogasna društva iz okolice bili nazočni i zamjenik župana OBŽ Josip Miletić, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, načelnik općine Feričanci Marko Knežević, načelnik općine Podgorač Goran Đanić, predsjednik Županijske Vatrogasne zajednice Zdenko Čarapar, zapovjednik Zoran Pakšec, predsjednik JVP Našice Danijel Matković. 

Predsjednik Vatrogasne zajednice Vlatko Gašić je na samom početku skupštine pozdravio goste i prešao na dnevni red skupštine gdje su sve točke izglasane jednoglasno. Predsjednik je iscrpno iznio sva događanja u prethodnoj godini kojih je bilo puno, a najvažnijim se pokazalo ponovno okupljanje članstva i angažiranje mladih u vatrogastvu. Financijsko izvješće za proteklu 2022. godinu je podnio Danijel Matković i time pokazao da su itekako opravdali sva sredstva koja su dobili. U obraćanju gostiju svi su iskazali ponos ovakvom Vatrogasnom zajednicom i radom iste, te su se stavili na raspolaganje za ubuduće.

Načelnik općine Pogdorač Goran Đanić je izrazio želju za osnivanjem Vatrogasne zajednice općine Podgorač te naglasio kako je poduzeo prve korake po tom pitanju. 

Dožupan Josip Miletić je rekao kako se moglo čuti pregršt aktivnosti koje je Vatrogasna zajednica provela.

– Prije svega bih pohvalio rad s najmlađima, a treba i pohvaliti sudjelovanje na mnogim natjecanjima i zapažene rezultate koji su ondje ostvareni. Čestitam na uspješno obavljenim intervencijama. Osječko-baranjska županija će i dalje pomagati razvoj dobrovoljnog vatrogastva s opremanjem prostora i nabavom vozila – izjavio je Miletić.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba se osvrnuo na rad Vatrogasne zajednice Našice i rekao kako je Vatrogasna zajednica jedna od najvećih u županiji.

– Iz njihovog izvješća o radu se moglo vidjeti sa su oni praktički svaki treći dan imali neku intervenciju, bilo u smislu požara, poplave ili neku tehničku intervenciju. Zaželio sam im na skupštini da imaju što manje svog humanog posla zbog kojeg su i oformljeni, a što više druženja natjecanja i vježbi. Oni su po tome prepoznati i u Našicama smo protekle godine imali priliku vidjeti natjecanje u Vukojevcima koje je bilo najveće u Republici Hrvatskoj. Tada se okupio jako velik broj društava u čijem sastavu je i velik broj djece, i samim time i jako puno natjecateljskih ekipa, što je pohvalno, jer je djecu najteže animirati na jedan kvalitetan način, ali njima to uspijeva – rekao je Kašuba te istaknuo kako će i dalje imati potporu Grada.

– U budućem razdoblju planiramo mnoge aktivnosti, od ulaganja u građevinsku dokumentaciju za dom u Lili, dogradnju i rekonstrukciju istog, a u Zoljanu želimo proširiti zemljište i uložiti u dogradnju doma. Financijski je sve to zahtjevno jer profesionalna oprema jako puno košta, a uslijed krize su se povećala i ostala davanja, od režijskih do ostalih troškova, i kao predstavnik Grada mogu samo reći da smo našim vatrogascima na raspolaganju u svakom pogledu – rekao je gradonačelnik Kašuba. 

Predsjednik Vatrogasne zajednice Vlatko Gašić je pohvalio vrlo dobru suradnju sa svima, od Grada, Županije do županijske Vatrogasne zajednice te izrazio zahvalnost na istoj.

– Na području Vatrogasne zajednice Našice nas ukupno ima dvadeset društava i JVP, puno intervencija je iza nas jer smo ovisni o klimatskim uvjetima. Prošle godine smo imali 98 požarnih intervencija, što je dosta, dok ove godine u ožujku nismo imali puno intervencija. Moramo još raditi na prevenciji i utjecanju na svijest građana da ne spaljuju u jesen poljoprovredne ostatke na otvorenom kako ne bi došlo do požara. Tehnički smo imali nekoliko njih i u opadanju su jer nije bilo nekih većih elementarnih nepogoda izuzev poplave u Zoljanu i Martinu pred kraj godine, a veliki broj intervencija odlazi na uklanjanje stršljenova – rekao je Gašić. 

– S Gradom i gradonačelnikom imamo izvrsnu suradnju i čujemo se gotovo na dnevnoj bazi, a kako je naša oprema skupa oni nam omogućuju nabavku iste i pomažu u skladu s mogućnostima i na tome smo im zahvalni. Ponosni smo na naše mlade kojih imamo jako puno, njih 400-tinjak, i oni čine velik broj ekipa a mi ih animiramo radom i sudjelovanjem u natjecanjima gdje oni osvajaju medalje i pehare na natjecanjima na vlastiti ponos, ali i na ponos svih nas. Prošle godine prve tri plasirane ekipe koje su sudjelovale u svakoj kategoriji djece i mladeži na natjecanju su izborile plasman na županijsko Vatrogasno natjecanje koje se održava u 18. lipnja u Popovcu, a prve tri ekipe iz svake kategorije koje izbore plasman ostvaruju pravo na odlazak na državno natjecanje u rujnu. Prvu nedjelju u lipnju će DVD Koška orgnizirati natjecanje gdje će općina Koška biti pokrovitelj i veselimo se istom, kao i svim ostalim natjecanjima – rekao je Gašić.

(www.icv.hr, eš; foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content