Nagrađena obitelj Volf iz Voćina: Uz aromatično bilje, igrala i brojno cvijeće, mogu se pohvaliti i kruškom na – ogradi

Obitelj Volf iz Voćina ima se čime podičiti. U izboru Turističke zajednice Vrata Papuka za najljepšu okućnicu na području općina Čačinci i Voćin, zasluženo je odnijela prvo mjesto i glavnu nagradu.

Da bi se to ostvarilo, ova vrijedna obitelj morala je zadovoljiti vrlo stroge kriterije: cvjetnost i hortikulturu uređenja (cjelogodišnje održavanje, raznovrsnost bilja i originalnost uređenja), opći dojam (uređenost fasade i okoliša) i utjecaj na izgled ulice. Tim tragom, stručno je povjerenstvo kod ove brojne obitelji zateklo nekoliko desetaka vrsta aromatičnog bilja, dječja igrala, ukrašeni bunar, kao i sadnice šumskog bambusa, više vrsta čempresa, različite sorte loza, domaće voćke i krušku na ogradi, što je posebno impresioniralo komisiju.

Posjetili smo zato obitelj Volf. Dočekale su nas baka Marija, njena kćer Anica i unuka Valentina; samo dio jedne velike obitelji. Naime, otac Zdravko je radio u Šumariji Voćin, kćer Marta kao odgajateljica u Zagrebu, Karmela je pedagog u vrtiću u Slatini, a blizanci Karlo i Veronika studenti su u svojim obvezama.

-Ima nas puno, ali ne stignu se svi baviti našim lijepim dvorištem, tako da ja imam glavnu riječ. Najviše mi pomažu suprug Zdravko i kćer Veronika, naravno, uz korisne savjete bake Marije – rekla nam je Marija Volf.

Foto-1

Dvorišta kojima nas je provela, prepuna bilja, boja i mirisa, odmor su za dušu i tijelo. Doznajemo da su ovo lice njihove okućnice počeli stvarati nakon rata.

-Spadamo u stare voćinske obitelji i bili smo svjedoci vjerojatno najvećeg stradanja ovog naselja i njegovih mještana od strane okupatora u Domovinskom ratu. Uslijed njihovog oružanog djelovanja naša je kuća završila kao ruševina. Tada smo razmišljali kako spasiti živu glavu, a nakon rata i obnove kuća, odlučili smo vratiti sve ono što nam je rat uzeo, pa i više. Znali smo da želimo svoju kućicu u cvijeću i zelenilu pa smo svake godine dodavali novi detalj, cvijet, zelenilo, ukras – ispričala nam je Anica i rekla kako je rezultat ostvaren san, koji je donio i pune ruke posla. Ali, u kontekstu slatkih muka.

-Ne moram ni napominjati da je to obaveza, ali nam je to ujedno i terapija i opuštanje. Tako sam navikla živjeti i vjerojatno ne bih mogla drugačije – rekla nam je Anica te otkrila da je njihova kuća vrlo česta destinacija gostiju, rodbine i prijatelja. Dolaze na druženje, roštilj, mjesta ima i za odrasle i djecu na otvorenom.

Foto-5

Poručuju kako Voćin inače ima odličan položaj i prekrasnu prirodu, no da su osjećali da i sami moraju pridonijeti da ona dođe do izražaja; uređenim kućama i okućnicama, kao i pratećim objektima.

-Tek onda će ovo naselje biti omiljena destinacija brojnim turistima ili putnicima namjernicima – zaključuju vrijedni članovi obitelji Volf.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content