Simpatični četveronošci OPG-a Metaluna iz Kozica osvajaju srca i zdravlje s magarećim mlijekom i jahanjem

Magarci, ili kako u Dalmaciji vele tovari, oduvijek su bili jedni od najsimpatičnijih životinja. Zbog svog smiješnog izgleda, dugih ušiju i urnebesnog njakanja plijene pozornost mališana, ali i odraslih osoba. Osim za gledanje i jahanje, od magarica se dobiva vrlo zdravo magareće mlijeko.

Ispočetka su magarci bili najčešći u Istri, Dalmaciji i Lici, no već duži niz godina preselili su se i u Slavoniju gdje postoje farme za uzgoj tih simpatičnih i dragih životinja.

Jedna od njih nalazi se i u Kozicama, selu pokraj Slatine, gdje malu farmu magaraca i konja ima mještanka Matea Fras Venus koja je mnogima poznatija kao zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ.

Ističe da joj je farma odmor od posla, iako i na farmi ima itekako puno posla za obaviti.

– Nekako sam nastojala spojiti ugodno s korisnim pa mi to ni ne predstavlja neku veliku poteškoću. Na farmi unutar mog OPG-a Metaluna imam zaposlenog jednog djelatnika koji vodi brigu o mojim četveronožnim ljubimcima, 7 ženki i jednom mužjaku Istarskog magarca, te kobili i maloj ždrebici. Ta simpatična „banda”, kako joj od milja znam reći, smještena je u ograđene korale unutar kojih se nalaze i staje. Naravno kada je ljepše vrijeme, društvo je vani i na taj način bolje plijeni pozornost mještana i drugih gostiju –  rekla nam je Matea ističući kako joj je namjera što više popularizirati ovu životinjsku vrstu, ali i približiti ljudima izuzetna svojstva svježeg magarećeg mlijeka.

20230724_104255

– Zdravlje, u ovom slučaju mog sina Davida, bilo je cijeli pokretač priče o magarcima. Naime David je prije nekoliko godina patio od bronhijalne astme i alergija, a suprug i ja smo negdje čuli da magareće mlijeko znatno ublažava pa čak i eliminira te zdravstvene smetnje. U posjetu jednoj farmi magaraca u Istri to su nam i potvrdili pa smo od njih kupili magaricu Reu, od koje je i počela cijela priča. Redovnim konzumiranjem magarećeg mlijeka, od oko 1 decilitar dnevno, David se u potpunosti opravio, a astma je otišla u zaborav i nikad se više nije pojavila. Ponukani time nastavili smo s uzgojem, došli su Reini potomci, šest magarica i magarčić Bleki koji ima dvije godine – vratila se nekoliko godina unatrag ponosna vlasnica ove male farme na kojoj su najsretniji ona i njena djeca, najstariji David (9), Niko (7) i Una (2,5). Svi su ljubitelji ovih ušatih četveronožaca i naravno svi ih znaju jahati.

– Dokazano je da je jahanje terapijski sport i da ima odličan učinak i na tijelo i na psihu čovjeka, a osim toga je i vrlo zabavno. Osim nas ukućana, nerijetko navrate i drugi zainteresirani ljudi, a mi im osim uživanja u pogledu na životinje i kvalitetnog magarećeg mlijeka, nudimo i mogućnost jahanja naše kobile i dvije magarice – rekla nam je Matea te otkrila da ne misli stati na ovome nego još više omasoviti ponude OPG-a.

– Zakupit ćemo još 2 ha pašnjačke površine u neposrednoj blizini, te povećati kompletnu farmu. Želimo podijeliti ovu našu radost sa što više djece i odraslih jer garantiram da se radi o vrhunskom doživljaju. I sam pogled na ove vesele životinje stvara neki unutarnji mir u čovjeku. Moja obitelj i moji gosti su to prepoznali, a vjerujem da će to prepoznati i mnogi drugi – rekla nam je Matea Fras Venus.

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele, ustupljene fotografije)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content