Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana: Izaslanstva Grada Osijeka i OBŽ položila vijence i zapalila svijeće

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić, predsjednica Skupštine OBŽ Ivana Bagarić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i njegovi zamjenici Dragan Vulin i Jasenka Crnković, saborska zastupnica Nataša Tramišak, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Dražen Batrnek te predstavnici braniteljskih i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas (utorak) položili su vijence i zapalili svijeće kod Kapelice Kraljice Mira, a potom i na Centralnom groblju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

– Uoči blagdana Svih svetih prisjećamo se svih onih koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, žrtvujući se za neovisnost Republike Hrvatske, ali i svih onih članova naših obitelji i prijatelja koji su preminuli. Jedna od tema koja i dalje tišti naš narod je pitanje nestalih u Domovinskom ratu, a svi znamo gdje su odgovori.

IMG-8968

Svi napori Vlade RH i ostalih službi moraju ići u tom smjeru. Doduše, neki pomaci jesu napravljeni kad govorimo o pronalasku nestalih, ali nažalost još uvijek se traga za 1800 osoba koje nemaju svoje posljednje počivalište. Ključno je spomenuti kako postoje svjedoci koji znaju gdje su završili posmrtni ostatci naših branitelja i civila koji su ubijeni za vrijeme rata, i to je tema koja će konstantno opterećivati odnose Hrvatske i Srbije.

Dok se to pitanje ne riješi, mislim da ne možemo razgovarati o konačnom pomirenju ili stavljanju teme Domovinskog rata iza sebe i potpunom okretanju budućnosti. Pitanje nestalih je pitanje svih pitanja i dok Srbija ne da odgovore na njih, odnosi neće biti u potpunosti razriješeni – kazao je župan Ivan Anušić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić naglasio je kako se s pijetetom sjećamo branitelja i civila koji su položili svoje živote braneći Osijek i Hrvatsku.

– Zahvaljujući njihovoj hrabrosti, Osijek je bio i ostao nepokoreni grad. Zajedništvo koje su pokazali ’91. godine, svakako su motiv i nama danas da gradimo bolji, uspješniji i napredniji Osijek.

IMG-8967

Grad Osijek ne zaboravlja svoje heroje pa smo tako na inicijativu osječkih branitelja, prvi puta od 1995. godine napravili temeljitu rekonstrukciju Kapelice Majke Božje Kraljice Mira, za što smo u gradskom proračunu osigurali 120.000 eura te sada imamo mjesto kakvo dolikuje prostoru na kojem odajemo počast istinskim herojima.

Također, moram istaknuti da će ovih dana, kad pohodimo grobove svojih najmilijih, sve gradske službe biti na raspolaganju građanima, svih 20 gradskih groblja je uređeno, a GPP je uveo besplatne linije kako bi se smanjile gužve – zaključio je Radić. 

IMG-8969

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content