Sutra redovna nastava u osječkim školama kao i u školama s područja OBŽ: Izdimljavanje na požarištu svedeno na minimum, nema više ugroze

Od sutra (utorak) se učenici vraćaju u škole, današnja je to odluka Stožera civilne zaštite, nakon što je potvrđeno da je stanje u Osijeku bolje nego proteklih dana, premda se neugodan miris zapaljene plastike i dim još šire s požarišta.

– Ovo je prvi dan od požara da možemo normalno disati, bez zaštitnih maski, suzenja. Danas smo se dogovorili da uz zapadnu ogradu, koja je još sporna, možemo navoziti zemlju i od 7 sati mehanizacija je još uvijek navozi. Vjerujem da ćemo uskoro sve riješiti, ostaje nam oko tisuću četvornih metara. Sutra dolaze vještaci iz “Vučetića”- najavio je Goran Ivković, zapovjednik JVP-a Osijek, na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Osijeka.

– Sutra će se izuzeti dokazi i mi možemo završiti posao- dodao je.

Nakon toga će policija pristupiti očevidu za koji još nisu stečeni uvjeti na samom mjestu događaja. Ipak, prema riječima glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, poduzimaju se druge potrebne mjere i radnje u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom. Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić istaknula je kako su analize uzoraka uzetih od 5. listopada pokazale drastičan pad koncentracija svih spojeva koji su detektirani u zraku na svim postajama na kojima se uzimaju uzorci.

Preporuke Zavoda su i dalje da se što manje boravi na otvorenom prostoru dok traje izdimljavanje, za koje, kaže Turić, vjeruje da će se uskoro smanjiti. Načelnik osječkog Stožera, dogradonačelnik Dragan Vulin potvrdio je da će od utorka sve osječke osnovne škole normalno raditi, kao i dječji vrtići. Napominje da je izdimljavanje na požarištu svedeno na minimum pa vjeruje da će do kraja dana biti potpuno sanirano.

– Praćenjem kvalitete zraka vidljivo je da su koncentracije svih plinova i spojeva u izrazitom padu pa smatramo da više nema ugroze- pojasnio je Vulin.

Stalno se prati i kvaliteta vode za piće, a od izbijanja požara nisu zabilježene povećane koncentracije bilo kakvih tvari koje bi mogle ugroziti zdravlje i sigurnost građana.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content