”Što su jeli naši stari” projekt je učenika Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Čačinci: Medenjaci, šape, raspucanci i drugi bakini kolači oduševili osnovce

Pravi duh Božića nisu lampice i misao tko će više potrošiti i dobiti veći poklon pod bor. Božić je u svima nama, u našim srcima i dušama. Božić je ona dobrota i ljubav koju daješ drugome. Upravo tu ljubav, dobrotu i iskrenost Božića pokazali su učenici sedmaši Osnovne škole Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca koji su još prošle godine pokrenuli razredni projekt pod nazivom “Što su jeli naši stari?”.

Tadašnji šestaši, pod mentorstvom učiteljice Mirjane Foro, proveli su projekt kojem je cilj bio izrada kuharice “Što su jeli naši stari?” kojom su se upoznali s receptima koji su već dugi niz godina dio naše slavonske kulture i baštine, a također su okušali svoje kulinarske sposobnosti te naučili pisati recenziju.

Kako je projekt bio više nego uspješan, nastavili su ga i ove godine pa su ponovno pekli kolače sa svojim bakama kako bi iste izložili i prodavali na velikoj manifestaciji ”70 godina KUD-a Čačinci”, a sve za potrebe Učeničke zadruge ”Paun”.

– Odabrani razredni projekt prošle godine bio je izrada kuharice “Što su jeli naši stari?” kojom ne samo da su se učenici upoznali s receptima koji su već dugi niz godina dio naše slavonske kulture i baštine, već su okušali i svoje kulinarske sposobnosti zasukavši rukave i sami pomažući u njihovoj pripremi. Budući da su projekt realizirali u parovima, učenici su intervjuirali naše sumještane koji su u mirovini o tome koja su jela bila omiljena u vrijeme kad su oni bili mladi, a svoja su saznanja predstavili na satu te su potom u paru odabrali recept koji će pripremiti. Nakon što su vidjeli primjere recenzija i naučili kako ih napisati, učenici su na satu organizirali zajedničku kušaonicu proizvoda pri čemu su nakon svakog kušanja zapisali svoju recenziju i stručni kulinarski sud o svakom receptu- rekla je učiteljica Mirjana Foro koja se oduševila što su učenici pokazali volju i ove godine nastaviti s tradicijom ovog projekta:

– Uvijek iznova potvrđuje se istinitom poznata pjesma “Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može” koja je u filmu “Vlak u snijegu” ujedinila dječje ruke u čišćenju snježnog pokrivača, a ovdje u spravljanju domaćih delikatesa s etno potpisom Slavonije. Doista se zajedničkim radom i uz volju sve može– rekla je učiteljica Foro.

Jedan od parova, koji je i prošle i ove godine radio kolače sa svojom bakom su danas sedmaši sestrična i bratić Lucija Ljutak i Matej Nerovčić. Lucija i Matej su kolače radili sa svojom bakom Đurđicom, majkom njihovih majki:

– Mama mi je pričala kako je sa svojom majkom, dok je bila mala, uvijek pekla kolače i da ju je ona uz njenu baku gotovo sve naučila. Tako sam i ja kada smo prošle godine krenuli s projektom, pitala baku da mi pomogne, što je ona rado učinila, a ponovile smo to i ove godine. Uživali smo i Matej i ja i puno toga naučili– rekla je Lucija.

Matej kaže kako ih je baka naučila spravljati neke kolače za koje nije niti čuo:

– Radili smo svakakve kolače, na primjer, dobro poznate medenjake i šape, pa recimo meni do sada nepoznate raspucance i mnoge druge, ali moram priznati svi su jako fini i nisu teški za napraviti. Posebno mi je drago što je baka bila vesela i nasmijana radeći s nama jer živi sama pa su joj ovo bili najsretniji trenuci– kaže Matej.

Baka Đurđica kaže kako je s oduševljenjem dočekala svoje unuke kojima je pokazala sve što zna, pa čak izvadila i jednu staru kuharicu njene svekrve:

– Imam dosta tih knjiga i bilježnica s receptima, a njima je posebno bila zanimljiva ta od svekrve koja je jako stara, baš požutjela, ali recepti su pisani krasopisom i tu su baš oni starinski kolači koji su se pravili u staroj Slavoniji. Lijepo je bilo vidjeti unuke da vole to što rade i puno toga su sami uhvatili i napravili– zaključila je baka Đurđica.

Odličan je ovo i pohvalan projekt što se i pokazalo na djelu, jer godinu dana nakon provedbe, učenici su ga sami poželjeli nastaviti, a njihova izrađena Kuharica vječno će biti u školskim arhivima i čuvati povijest jednog divnog vremena, jednog bakinog osmijeha i velikog i jedinstvenog srca slavonskog.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content