Izaslanstvo Osječko-baranjske županije na proslavi Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori: Svečana misa u Kotoru i Svečana akademija u Tivtu

Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno zamjenikom župana Josipom Miletićem sudjelovalo je na obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori koji se obilježava 13. siječnja, u spomen na dan kada su moći Sv. Tripuna 809. godine prenesene iz Carigrada u Kotor. Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori proslavljen je svečanom misom za Domovinu i hrvatski narod u Crnoj Gori u katedrali sv. Tripuna u Kotoru te Svečanom akademijom i koncertom u Tivtu.

Svečanoj akademiji, uz brojna izaslanstva, nazočili su i izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

U ime domaćina, nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

– Zastava hrvatskoga naroda u Crnoj Gori danas se ponosno vijori na zgradama Općine Tivat i Općine Kotor, gradovima s najvećim postotkom Hrvata u Crnoj Gori. Vijorenje zastave hrvatskoga naroda uz crnogorsku 13. siječnja predstavlja za hrvatski narod u Crnoj Gori prije svega ponos, dokaz zajedništva i opstojnosti hrvatskoga naroda na ovim prostorima. Za to da se naša zastava vijori na današnji dan smo se izborili i taj privilegij moramo i dalje čuvati i baštiniti. Dokaz je to da nas još uvijek ima, ali i zalog, a ne samo nada da će nas biti i u budućnosti, posebno u svjetlu nedavnog popisa stanovništva – kazao je Deković.

Deković je nakon obraćanja uručio zahvalnice pojedincima i institucijama za sve što su do sada učinili za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori kao i na zbližavanju RH i europske Crne Gore. Zahvalnica je uručena i Osječko-baranjskoj županiji, a primio ju je zamjenik župana Josip Miletić.

Uz čestitke Hrvatima u Crnoj Gori na njihovu danu Miletić je poručio kako je izuzetno važno očuvanje identiteta kulturne baštine, zajedništva i osjećaja prema domovini.

– Osječko-baranjska županija u prethodnom je razdoblju dala značajnu podršku, kako financijsku tako i organizacijsku i to ćemo činiti i nadalje te ćemo sudjelovati u izgradnji Hrvatskog doma. Zajedničku suradnju nastavit ćemo i na kulturnoj, ali i na političkoj razini. Vrlo je važno da se danas u Crnoj Gori zna da su Hrvati narod koji se posebno istaknuo i sa svojim skupštinskim zastupnikom, ali uvjeren sam da ćemo i s podrškom Vlade RH u idućem razdoblju osnažiti naš narod i pomoći im – poručio je Miletić.

Nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović rekavši kako budućnost pripada onima koji se najdalje sjećaju svoje povijesti.

– Sjetimo se da je nekad bilo gotovo nemoguće da se hrvatska zastava uz crnogorsku državnu zastavu vijori u Tivtu i u Kotoru, a danas je to stvarnost. Danas je stvarnost i da se hrvatska zastava trajno vijori na prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i to je nešto što smo politički postigli i što nam nije dano niti je palo s neba već aktivnim angažiranjem i zastupanjem svih onih naših interesa na pravi način smo artikulirali tu potrebu koja je na korist i Hrvatima i njihovoj opstojnosti, ali i na korist Crnoj Gori i svih onih vrijednosti s kojima se prije i poslije hvalimo – istaknuo je Vuksanović.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas u svom se govoru osvrnuo na posebne upisne kvote za buduće studente te izrazio zadovoljstvo činjenicom da je od 130 upisanih studenata, njih 16 iz Crne Gore.

– Kroz ciklus obrazovanja upoznat će Hrvatsku u njenoj prošlosti, u njenoj sadašnjosti , ali i u izazovima koji stoje pred njom i steći će svoje autentično mišljenje o svojoj Domovini. Vratit će se u Crnu Goru i bit će najbolji most između dvaju naroda i dviju država te najbolje vezivno tkivo hrvatskog naroda – rekao je Milas.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman Hrvatima u Crnoj Gori poslao je poruku podrške te govorio o dobrosusjedskim odnosima s tom zemljom s kojom još uvijek imamo niz otvorenih pitanja

– Nama je stalo do dobrosusjedskih odnosa. Stalo nam je do proeuropske Crne Gore. Želimo Crnoj Gori pomoći. I to radimo svih ovih trideset i četiri godine. Uz bolna sjećanja što je Dubrovnik propatio, što su Konavle propatile. Svatko je naučio nešto iz toga – kazao je Grlić Radman.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, koji je Hrvate u Crnoj Gori posjetio i u listopadu 2022. godine kao župan Osječko-baranjske županije, istaknuo je u svom govoru kako nijedna hrvatska Vlada do sada nije toliko pomagala Hrvatima izvan Hrvatske kao što to čini Vlada kojoj je na čelu Andrej Plenković te da će to činiti i nadalje, kako Hrvatima u Crnoj Gori, tako i u Bosni i Hercegovini te Vojvodini.

Anušić je s ponosom istaknuo kulturnu baštinu Hrvata u Crnoj Gori koja čini 60 posto ukupne kulturne baštine.

– Blaženi Alojzije Stepinac rekao je da svaki kamen u Boki kotorskoj govori hrvatski. I upravo je to istina.. Neka taj kamen i dalje govori hrvatski i neka Hrvati ovdje žive s Crnogorcima u miru, prosperitetu i želji za napretkom te neka se i dalje hrvatska riječ ovdje čuje i može pročitati – zaključio je Anušić.

U kulturnom dijelu programa Svečane akademije sudjelovali su glazbeni gosti Doris Deković, Dora Štampić, Klapa Kaše iz Dubrovnika, Tamburaški sastav Kvinta iz Osijeka te članovi KUD-a Baranjski Šokci iz Draža.

crna gora10

(OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content