Izložbom zidnih krpa u Noći otvorenih vrata etno zbirke “Bakina priča” u Kladarama vratili se u prošla vremena

Kao i svake godine, Čuvarice kulturne baštine posljednji petak u siječnju, a u sklopu Noći muzeja, održavaju Noć otvorenih vrata Etno zbirke “Bakina priča”. Tako je bilo i ove godine, a ovogodišnja tema izložbe bila je “Prijateljstvo, mir i sloga nek nas prati sve do groba”.

Ovoga puta prisjetile su mnoge kako su se nekada ukrašavali zidovi u kući. Iz prašnjavih škrinja i ormara, u moderno doba vratile su zidne krpe, poznate i kao zidnjaci ili kuvarice. Ovo izvezeno platno s raznim motivima i natpisima predstavlja dragocjen izvor saznanja o svakodnevnom životu i običajima.

-Kroz Etno zbirku održavamo razno razne događaje i manifestacije kao što je i ova Noć otvorenih vrata. Pošto mi nismo muzej, ali smo zbirka i pridružili smo se toj inicijativi noći muzeja kako bi i oni koji nisu posjetili našu zbirku. Noć otvorenih vrata u “Bakinoj priči” nam predstavlja izložbu zidnih krpa ili takozvanih kuvarica. Cilj naše noći otvorenih vrata je da prikažemo nešto novo, nešto što je vezano uz nekadašnji način života ili kako je izgledao dio života prije 50 godina. Ovogodišnjom izložbom želimo prikazati zidne krpe kako su nekada izgledale. Većinom su to bile bijele krpe pravokutnog oblika i krajem 19. i početkom 20. stoljeća nije bilo kuće u Podravini koja nije imala zidnu krpu posebice u kuhinji. One su bile obješene zapravo u svim prostorijama u kući, ali primarna zadaća je bila da se nalaze u kuhinji jer najčešće izreke su bile vezane uz kuhanje. Sve to nas vraća u prošlost i jako nam je drago što nas ljudi posjećuju i nadam se da ćemo s novim idejama unaprijediti naš način rada kako bi zadržali i očuvali našu tradiciju – rekla je predsjednica Udruge Majda Kodžaga.

Ti mali dragulji ručnog rada, prava vezena lirika, ukrašavali su zidove radnog, svakodnevnog prostora domaćice. Obično su stavljani iznad štednjaka, umivaonika, stola ili u malom hodniku kojeg su još zvali i ganjek, no to je ovisilo i o motivu i tekstu koji se nalazio na zidnjaku.

U Etno zbirci nalazi se oko 70 zidnih krpa i jedna od najstariji kuvarica na kojoj piše “Kuvarice manje zbori da ti ručak nezagori”. A osim te u zbirci se nalaze i kuvarice koje čuvaju Čuvarice kulturne baštine Kladare, Udruga žena Kloštar Podravski te HFD “Sesvečice” iz Podravskih Sesveta.

A kako izgledaju zidne i koji su sve natpisi možete pogledati u fotogaleriji, ali i u Etno zbirci do 4. veljače. 

(www.icv.hr, ib, foto: Foto Begović, A. Zeko)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content