Kobasijada u Dugoj Međi tradicionalno donese niz zanimljivosti: Ove godine mogla se kušati kobasica od klokanovog mesa

Trinaest godina jedne od najpoznatijih Kobasijada u Slavoniji, one u Dugoj Međi, malom naselju u općini Zdenci sobom nose niz zanimljivosti i posebnosti. Osim što je ovo vjerojatno jedina Kobasijada koju organizira braniteljska udruga, prva zanimljivost zabilježena je već prve dvije godine. Naime, prve dvije godine natjecanje za najbolju kobasicu nije bilo prema ukusu već se mjerila dužina i debljina, no ipak podizanjem kvalitete i brojnosti manifestacije natjecanje je preraslo u ono tradicionalno kakvo je posvuda.

-Pokušali smo ubaciti nekakav novitet i zabavu, i bilo je zabavno, ali znamo da je kobasica jedna od najpoznatijih slavonskih delicija i njena prepoznatljivost pa smo naravno od treće godine nastavili s ocjenjivanjem okusa od strane struke. Prvi ocjenjivači bili su naši prijatelji proizvođači no kako smo organizacijski rasli i dizali kvalitetu samog događaja, tako smo dovodili i najjače stručnjake za suhomesnate proizvode, da bi danas to bili članovi prestižne Udruge kuhara i slastičara grada Slatine i naši veliki prijatelji – kaže predsjednik UHBDDR Duga međa Mirko Bušljeta.

Kobasijada u Dugoj Međi, osim što je podigla razinu organizacije, svake godine gotovo donese neku zanimljivost baš vezanu uz kobasice. Tako je na 7. Kobasijadi 2018. godine pobjedu odnio Slatinčanin Goran Draksler s kobasicom od zečjeg mesa.

-Sastojci svi idu jednaki, jedino sam morao staviti malo više masnoće s obzirom da je zečje meso samo po sebi krto – pričao je tada Draksler.

Ove godine, van konkurencije, pred ocjenjivače je stigla kobasica ni manje ni više nego od mesa klokana. Ovu neobičnu kobasicu donio je Stjepan Novosel iz Zagorja, točnije iz mjesta Stubički Strmec, koji je inače član UDVDR Krapinsko-zagorske županije – Ogranak Zabok.

-Imam prijateljicu koja živi u Melbourneu i svake godine kada dođe na godišnji odmor donese mi vakumirano meso od klokana. Odlučio sam probati od toga napraviti kobasicu. Stavio sam 60 posto toga mesa i ostatak svinjskog, malo dodao masnoće i to je to. Svake godine to pravim i jako je ukusno – kaže Novosel.

Ističe kako je meso od klokana dosta krto.

-Na našem području to bih meso možda mogao usporediti s konjskim. Kada kobasice budu gotove, jesu one malo žilave, ali jako su ukusne. Drago mi je da sam taj proizvod uspio pokazati u Dugoj Međi i vjerujem da se ljudima svidjelo – zaključio je Novosel.

Kobasicu od klokanovog mesa probali su ocjenjivači i dali dobru kritiku, kao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement.

-Baš smo se iznenadili kada smo čuli da u Dugoj Međi ima takva kobasica. Odmah smo se odlučili probati i mogu reći da je ukusno, malo žilavije nego ova naša tradicionalna, ali okus je dobar – rekao je župan Andrović.

Priča o zanimljivostima dugomeđanske Kobasijade ide dalje, osim što svake godine baš za tu prigodu dolazi Udruga umirovljenika grada Osijeka i UDVDR Zabok, kao izvođači ove godine nastupili su Vukšićki bećari iz Vukšića kod Benkovca, a poznavajući predsjednika Mirka Bušljetu i njegovu ekipu, iduće godine možemo očekivati nove zanimljivosti i posebnosti.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content