Na području općine Čačinci u prošloj godini ostvareno više od 4,5 tisuće noćenja: Riječ je o povećanju od 10,39 posto

Prema podacima iz sustava evisitor, u 2023. godini, u šest registriranih smještajnih objekata na području općine Čačinci, ostvareno je 1.789 dolazaka, odnosno 4.261 noćenje.

To predstavlja povećanje broja dolazaka od 21,45 posto, te povećanja broja noćenja za 10,39 posto u odnosu na 2022. godinu kada su ostvarena 1.473 dolaska, odnosno 3.860 noćenja.

U ukupnim brojkama, 70,71 posto noćenja otpada na domaće turiste, no strani turisti su ostvarili značajan broj noćenja te su ostvarili 29,29 posto noćenja, što također predstavlja blagi rast za razliku od prethodnih godina.

Razvoj infrastrukture ključan je za turizam, a lokalno stanovništvo potiče se na otvaranje privatnog smještaja kroz programe edukacija na destinaciji. Suvremeni putnici sve više cijene destinacije koje promiču održivost i ekološku odgovornost, a upravo razvoj turizma na području Parka prirode Papuk temelji se na načelima zaštite prostora.

Održivi razvoj postavljen je kao ključni oblik razvoja, a odgovornost za očuvanje prirodnih resursa preuzima se kroz konkretne aktivnosti. Kako porast broja noćenja i razvoj destinacije ovise o nizu faktora, ključno je prilagoditi se promjenama u turističkom tržištu, ulagati u održivost i pružati jedinstvena iskustva.

Destinacija Vrata Papuka nastoji integirati ove elemente u svoju strategiju razvoja za dugoročni uspjeh na turističkom tržištu.

(www.icv.hr, Općina Čačinci, foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content