Najbolja poduzetnička ideja u OBŽ je digitalna tonska taktilna ploča: Slijepim i slabovidnim osoba pomaže u snalaženje u prostoru

Na natječaj Osječko-baranjske županije za „Najbolju poduzetničku ideju“ krajem prošle godine pristiglo je ukupno 47 prijava, a nakon analize stručnog povjerenstva izabrano je 13 najboljih prijedloga. Pobjednik natječaja je Davor Horvat iz Osijeka s poduzetničkom idejom „Digitalna tonska taktilna ploča“ za što mu je pripala nagrada u iznosu od 2.000,00 eura. Drugo mjesto i nagrada od 1.500,00 eura pripala je Rural Quality d.o.o. Osijek za ideju pod nazivom „Rural Quality“ – oznaka kvalitete. Na trećem mjestu, s 1.000,00 eura nagrade, je Obrt za proizvodnju i usluge „Omnius art“ vlasnice Martine Vinkešević iz Šljivoševaca za ideju “3D printanje topera za torte i personaliziranog nakita za krštenja, pričesti i krizme“.

Tim povodom danas je (četvrtak) održana prigodna svečanost na kojoj je zamjenik župana Josip Miletić uručio priznanja i nagrade najuspješnijim sudionicima projekta. Uz tri navedena dobitnika, još su nagrađeni Josip Nagy iz Valpova za poduzetničku ideju pod nazivom „Fish’o Sport – sportska ribolovna akademija“, Obrt za pranje i čišćenje „Black stork“ vlasnika Filipa Bučanovića iz Bilja (Ciklo odmorište „Idejom oživjeti ruralni turizam“), Obrt za poduku i usluge “MATHlab” vlasnica Ane Gusak Mikac i Lucije Rukavina iz Osijeka (Vrtićka matematika za sve), Mirjana Lončar iz Osijeka (PERLA – PERsonalizirane LAmpe), Marijana Kos iz Osijeka („Pasta Mima“ – Proizvodnja zdrave tjestenine), Obrt za proizvodnju i trgovinu „Mali anđeo“ vlasnice Vedrane Čočić iz Osijeka (Voćne kobasice), Obrt za informacijske usluge „Rose“ vlasnice Marije Mihelić iz Osijeka („Ruka podrške“), Sanela Toša-Ljubičić iz Osijeka (Atomico), Tara Gršković iz Osijeka (Aria Wedding Agency – brendiranje Slavonije kao autentične destinacije za vjenčanja) i Benjamin Kujavec iz Osijeka („Grom electric vehicles“). Svima njima pripala je nagrada po 665,00 eura.

– Čestitam svima nagrađenima, kao i ostalima koji su podnijeli prijave i osmislili poduzetničke ideje, a uvjeren sam da će one u narednom razdoblju naći „plodno tlo“ i biti prepoznate kod onih koji se bave određenim granama industrije – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Dodao je kako se na području Osječko-baranjske županije kontinuirano bilježe pozitivni gospodarski trendovi. Između ostalog, 2023. godine za 11 posto se povećao broj obrta, pa je 31. prosinca na području županije bilo 6.138 obrta, odnosno 613 obrta više u odnosu na isti dan godinu ranije, što je više i od nacionalnog povećanja koje iznosi 9,8 posto. Zahvalio je sponzorima koji su uz Osječko-baranjsku županiju osigurali novac za nagrade. To su Cesting d.o.o. Osijek, Kanaan d.o.o. Donji Miholjac, Osijek-Koteks d.d. Osijek, Nexe d.d. Našice, HGK Županijska komora Osijek, Vuka d.d. Osijek i Slatinska banka d.d. Slatina.

– Svi sponzori dolaze iz realnog sektora što pokazuje da je ovaj projekt dobar, bez obzira na simbolične financijske vrijednosti, te da je u našem društvu potrebno razvijati poduzetničku klimu i poslati snažnu poruku svima koji imaju takve ideje da se ohrabre i uključe u svijet poduzetništva. Jedino na taj način će moći doživjeti tržišnu verifikaciju svoje ideje – poručio je u ime svih sponzora predsjednik HGK ŽKO Zoran Kovačević te potom govorio o gospodarskim rezultatima na području Osječko-baranjske županije.

– Prema preliminarnim podacima izvjesno je da će 2023. godina biti na tragu prethodne dvije godine. Dakle, rast će ukupni prihod i dobit, suficit je neupitan, nastavljene su investicije u dugotrajnu imovinu, a tržište rada se stabilizira. U težim godinama imali smo 20-25.000 nezaposlenih osoba, a u ovom trenutku imamo oko 14.000, s tim da čim krene turistička sezona taj broj će biti manje od 12.000. Sada prvi put imamo više od 97.000 aktivnog stanovništva, što je ranijih godina bilo oko 92-93.000 te je i ovo dobar pokazatelj, kao i podatak da je broj zaposlenih veći od 93.000 – naglasio je Kovačević.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović podsjetila je kako je prošle godine kroz program poticanja poduzetništva provedeno 30-ak različitih mjera kojima je Županija dala svoj doprinos poduzetnicima kako bi kroz proteklo izazovno razdoblje mogli unaprijediti poslovanje, povećati broj zaposlenih, više se okrenuti izvozu i općenito unaprijediti poslovanje.

Dodala je još i kako je Osječko-baranjska županija, kao prva institucija u RH, u suradnji s HBOR-om ponudila poduzetnicima kredite s nula posto kamata. Ta suradnja se nastavlja i ove godine, kao i suradnja s poduzetničkim potpornim institucijama.

– Ove godine Županija će povećati iznos potpora koje daje poduzetnicima za ulaganje u kupovinu opreme, prostor, marketinške aktivnosti i sve što im je potrebno u proizvodnom procesu. Nastavlja se i projekt „Poduzetnički obzor“, odnosno besplatnih radionica za poduzetnike – kazala je pročelnica te osobito naglasila rezultate i prednosti koje je od samog početka rada ostvaruje Gospodarski centar OBŽ.

U ime nagrađenih zahvalio je Davor Horvat. Pojasnio je da je „Digitalna tonska taktilna ploča“ namijenjena slijepim i slabovidnim osoba za vizualizaciju i snalaženje u prostoru, izrađena je kao zidna ili samostojeća ploča na prijenosnom nosaču, a tonski sadržaji su prilagođeni slijepim osobama, slabovidnim i osobama bez oštećenja. Takve ploče su već postavljene u Erdutu, Aljmašu, Dalju i Bijelom Brdu, i to u okviru projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, a sada se priprema i u Puli.

(www.icv.hr, tj) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content