Velike promjene na novom popisu najmoćnijih putovnica: Hrvatska na visokom mjestu, ima bezvizni pristup u 179 odredišta

Velika promjena dogodila se na ljestvici najmoćnijih svjetskih putovnica koju svaka tri mjeseca objavljuje Henley Passport Index. Čak šest zemalja izjednačeno je na prvom mjestu najmoćnijih putovnica u 2024. godini, što se dosad nikad nije dogodilo, piše CNN, a prenosi Index.

Građani Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Singapura i Španjolske mogu uživati u bezviznom pristupu ili pristupu vizom po dolasku u čak 194 odredišta diljem svijeta, što je najveći broj zabilježen otkako je Henley Passport Index počeo pratiti globalne slobode putovanja prije 19 godina. Index je izradila tvrtka Henley&Partners za globalno državljanstvo i prebivalište sa sjedištem u Londonu koristeći podatke Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA).

Azijske nacije Japan i Singapur dominirale su na prvom mjestu posljednjih pet godina, ali novih pet zemalja koje su se popele na prvo mjesto trijumfalan je uspon za Europu, piše CNN. Finska i Švedska izjednačene su s Južnom Korejom na drugom mjestu, s lakim pristupom do 193 odredišta, dok su Austrija, Danska, Irska i Nizozemska treće (sa 192 odredišta).

Belgija, Luksemburg, Norveška, Portugal i Velika Britanija su na 4. mjestu, dok su Grčka, Malta i Švicarska na 5. mjestu. Australija i Novi Zeland popravili su svoj plasman i sada su na 6. mjestu uz Češku i Poljsku. Sjedinjene Države i Kanada izjednačene su na sedmom mjestu, zajedno s Mađarskom, s bezviznim pristupom u 188 odredišta.

Najmoćnije putovnice na svijetu za 2024:

1. Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Singapur, Španjolska (194 odredišta)

2. Finska, Južna Koreja, Švedska (193 odredišta)

3. Austrija, Danska, Irska, Nizozemska (192 odredišta)

4. Belgija, Luksemburg, Norveška, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo (191 odredište)

5.Grčka, Malta, Švicarska (190 odredišta)

6. Češka, Novi Zeland, Poljska (189 odredišta)

7. Kanada, Mađarska, Sjedinjene Države (188 odredišta)

8. Estonija, Litva (187 odredišta)

9. Latvija, Slovačka, Slovenija (186 odredišta)

10. Island (185 odredišta)

Hrvatska poboljšala poziciju

Hrvatska se našla na 13. poziciji – ima bezvizni pristup u 179 odredišta, isto kao Bugarska i Rumunjska. Prema podacima Henley Passport Indexa, Hrvatska je prošle godine bila na 15. mjestu, 2022. godine na 17. mjestu, a 2021. godine na 18.

Hrvatska ima puno jaču putovnicu od Srbije, koja je na 37. mjestu (bezvizni pristup u 138 zemalja). Bosna i Hercegovina je na 50. mjestu (bezvizni pristup u 121 zemlju), dok je od zemalja u regiji Slovenija na najvišem mjestu, devetom, s bezviznim pristupom u 186 zemalja.

Crnogorska putovnica je na 46. mjestu s bezviznim pristupom u 126 zemalja, dok je putovnica Sjeverne Makedonije na 45. mjestu s bezviznim pristupom u 127 zemalja.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content