Decentralizacija sustava: U Grad Viroviticu stigli predmeti građana za raspolaganje državnom imovinom

Prema Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine decentraliziralo je sustav prema županijama, gradovima sjedištima županija i velikim gradovima.

Grad Virovitica u ponedjeljak je dobio 22 predmeta svojih građana, fizičkih i pravnih osoba, za raspolaganje zemljištem na području grada. Gradonačelniku Virovitice Ivici Kirinu predmete je uručila državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak.

– Temeljem novog Zakona stvorene su mogućnost da jedinice lokalne samouprave upravljaju državnim zemljištem s time da gradonačelnik može samostalno donositi odluke do 130.000 eura, Gradsko vijeće mora potvrditi sva raspolaganja – znači prodaju zemljišta, pravo građenja ili zakup od 130.000 do milijun eura. Ako je vrijednost zemljišta veća od milijun eura, predmet se vraća u Ministarstvo, rekla je Sanja Bošnjak.

Hijerarhijski, županija rješava postupke za gradove, gradovi za svoje područje, a nadležno ministarstvo za županije.

Postupci gradskih ustanova i tvrtki idu u županiju, a novost je se javnim ustanovama i ustanovama u vlasništvu gradova ili općina također može darovati zemljište, što prije nije bilo moguće.

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content