Grad Virovitica provodi projekt „Zeleni kutak-Šareno platno-Za eko Viroviticu”: Otpad nije smeće, dajte mu novu svrhu!

Grad Virovitica pokrenuo je projekt ”ZELENI KUTAK – ŠARENO PLATNO – ZA EKO VIROVITICU” kako bi mlade generacije, ali i sve građane kroz kreativne aktivnosti potaknuo na promišljanje o važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom i na konkretne akcije kojima bi se smanjile količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Cilj te aktivnosti je povećati stopu odvojenog sakupljanja komunalnog otpada i recikliranja već na kućnom pragu.

Projekt vrijedan 14.000 eura provodi se uz pomoć Fonda za i energetsku učinkovitost, koji u njemu sudjeluje s 40 posto troškova i trajat će do kraja svibnja. Jedna od glavnih aktivnosti je i aktualan likovni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola, na temu gospodarenja otpadom (sprječavanje nastanka otpada, recikliranje, kompostiranje, zbrinjavanje otpada, razvrstavanje otpada, organska proizvodnja, održivost i sl.)

Projektom se želi apelirati na savjest građana da u svojim domaćinstvima pažnju posvete recikliranju i odvojenom sakupljanju otpada, odnosno da promisle što zaista trebaju baciti u kante i specijalne kontejnere, a što još mogu iskoristiti od papira, plastike, stakla, tekstila i drugih materijala koji im je višak.

Kroz niz članaka nastojat ćemo tako prikazati aktualnu problematiku vezanu uz gomilanje otpada, kao i sve potencijale recikliranja koje možemo već danas početi primjenjivati u našim kućanstvima.

Saznat ćemo više o tome kako štedimo ne samo drveće u šumi, već i vodu i energiju ako recikliramo papir, zašto su nam važne brojke koje govore o vrstama otpada i njegovim mogućnostima recikliranja (razlika između PAP 23 i LDPE 4), otkrivat ćemo kako novu svrhu dati gotovo svakom otpadu koji bismo prije odbacili kao smeće (od ljuske jajeta napraviti kompost i od staklenke vazu).

Slika1
izvor: Flora Vtc

U jednoj kanti nekad je znalo biti i po desetak vrsta otpada; klasični kuhinjski otpad (39 posto), papir (25 posto), PET plastika i limenke (16 posto), staklo (6 posto), oko 13 posto različitih drugih vrsta otpada (tekstil, lijekovi i slično), kao i opasan otpad (1 posto). Gotovo polovinu te količine smanjilo je odvojeno prikupljanje papira i plastike, koji je Virovitica počela provoditi među prvima u Hrvatskoj.

PROBLEMATIČNA PLASTIKA
Rezultati koje postiže su dobri; mjesečno se na području grada Virovitice sakupi oko 150 tona papira, čime građani godišnje sačuvaju jednu poveću šumu.
Podsjećamo, za 1 tonu papira potrebno je srušiti dva stabla, potrošiti 240.000 litara vode i 4.700 kWh energije. Za jednu tonu recikliranog papira ne treba srušiti nijedno stablo, a utroši se 180 L vode i 2750 kWh energije, čime se recikliranje uvijek stavlja u prednost u odnosu na proizvodnju papira.

Potom je tu plastika – jedan od najvećih ekoloških problema današnjice. Iako se plastika odvaja, još uvijek postoje prostori za pomak. Podatci govore kako je globalna proizvodnja plastičnog otpada do 2019. godine narasla na 353 milijuna tona, odnosno da se potrošnja plastike učetverostručila u posljednjih 30 godina.

Plastika se danas ne može reciklirati u potpunosti – reciklira se samo devet posto plastičnog otpada. Oko 19 posto se spaljuje, 50 posto završi na odlagalištu, a 22 posto van sustava, na ilegalnim odlagalištima smeća ili pak u prirodi. Plastika je toliko sveprisutna na našem planetu da se čestice mikroplastike već nalaze u ljudskoj krvi, a stručnjaci upozoravaju kako će, ako se nastavi trend današnjeg nesavjesnog odbacivanja plastike u vode, 2050. godine u oceanima biti više plastičnog otpada nego ribe.
Zato je nužno promišljati o upotrebi plastike kao takve i smanjiti njenu količinu na odlagalištima, odnosno već u kućanstvu.

Slika2

ZLATNO KAO – STAKLO
Jeste li znali da se staklo kao materijal može nebrojeno puta reciklirati i to 100 posto reciklirati, a da se taljenjem ne gubi njegova kvaliteta?

Recikliranjem jedne tone stakla dobiva se nova tona stakla, štedi energija i smanjuje emisija CO2. Staklenke mogu poslužiti novoj svrsi i sačuvati okoliš, o čemu ćemo pisati u sljedećim člancima.

Ujedno, ukazat ćemo na problem „brze mode“, proizvodnje tekstila, koja je veliki potrošač vode i energije i šteti okolišu, a koji pronalazi alternativu u kvalitetnom recikliranju.
Kroz projekt odgovorit ćemo i na pitanja što se događa s otpadom koji stavimo u žute, plave, zelene i smeđe kante, a što s onim koji odložimo u neki od specijalnih kontejnera, kako možemo kvalitetnije uštedjeti vodu i energiju, odnosno malim promjenama u svakodnevnim navikama pomoći našem okolišu.

Ujedno, saznat ćemo puno korisnih savjeta i odgovore na pitanja poput onog zašto plastičnu bocu smijemo koristiti samo dva puta, zašto je opasno jesti iz posude od tanke plastike, poput stiropora (u kojoj najčešće dolazi dostavljena hrana), kako možemo od viška „zelenjave“ u domaćinstvu napraviti vlastiti kompost ili izraditi moderan novčanik od starih traperica.

Za velike rezultate obično su potrebni mali pomaci – potrebno se pokrenuti. Učinimo taj korak za zdraviju i zeleniju budućnost već danas!

 

unnamed 1

 

Projekt ”ZELENI KUTAK-ŠARENO PLATNO-ZA EKO VIROVITICU” sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content