Učenici virovitičke Strukovne škole vratili se iz Irske: Završena mobilnost pod pokroviteljstvom Erasmus+ programa

Učenici Strukovne škole Virovitica vratili su se iz Irske gdje su bili na mobilnosti u svrhu učenja, a pod pokroviteljstvom Erasmus+ programa EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Stručno usavršavanje pod nazivom “Learning on the Emerald Island” trajalo je od 9. do 23. ožujka, a u projektu je sudjelovalo 20 učenika i dvije profesorice u pratnji.

Dvije učenice smjera turističko-hotelijerski komercijalist obavile su svoju stručnu praksu u The Martello Hotel Bray, jedna učenica u The Strand Hotel Bray, a dvoje učenika u Royal Marine Hotel u mjestu Dun Laoghairea. Učenici trećih i četvrtih razreda smjera ekonomist i komercijalist, podijeljeni u četiri tima, pisali su poslovni plan na engleskom jeziku za virtualnu tvrtku prema uputama irskog mentora. Plan je zadnji dan prezentiran pred mentorima iz Irske i Hrvatske. Svoja iskustva učenici će tijekom mjeseca travnja i svibnja podijeliti u školi na satovima razrednika, Danu otvorenih vrata, a profesorice u pratnji na Nastavničkom vijeću i međužupanijskim stručnim vijećima.

Što su učenici rekli o svom putovanju i učenju u Irskoj?

– Kroz Erasmus+ projekt učila sam o kulturi i ljudima Irske. Također sam naučila o mogućnostima, prednostima i prijetnjama pokretanja poslovanja ondje. Za mene je to bilo jedno predivno novo iskustvo. Puno sam naučila, ali se i zabavila. Postala sam sigurnija u korištenju engleskog jezika i komunikaciji s novim ljudima te naučila snalaziti se u nepoznatom prostoru (na aerodromu i u milijunskom gradu)- ističe učenica 3.b razreda Veronika Bajsar.

– Moje iskustvo u Irskoj bilo je jako dobro, zemlja je jako lijepa i nedostajat će mi. Dublin i Bray su prekrasni gradovi, sretan sam što sam ih dobio priliku vidjeti. Također, mislim da je praktični rad bio dobro iskustvo. Ovo je također bio prvi put da sam ikada pričao engleski za poslovne svrhe i bio u zemlji engleskog govornog područja- govori također učenik 3.b razreda Leo Andraši.

– Moje iskustvo na Erasmus+ u Irskoj bilo je lijepo. Upoznala sam nove ljude, novu kulturu i imala priliku vidjeti njihovu predivnu prirodu i arhitekturu. U Irskoj smo imali dosta slobodnog vremena, radili smo poslovni plan svoje tvrtke koju smo zajedno izmislili, te smo išli na razne izlete. Jedan od njih je bio posjet Muzeju Titanic u Belfastu. Sudjelovali smo i na paradi sv. Patricka u Brayu na kojoj smo predstavili naš projekt i našu školu. Da mi se ukaže još jedna prilika da posjetim Irsku, definitivno bih je posjetila- rekla je učenica 4.b razreda Ema Rajnović.

– Svidjelo mi se na Erasmusu. Doživjela sam puno novih iskustava i drago mi je da sam dobila takvu priliku tijekom srednjoškolskog obrazovanja. To iskustvo će mi pomoći dalje u životu i poslu te također odlukama koje ću donositi u budućnosti- kaže Ivona Vukelić, učenica 3.d razreda.

– Kada god se ukaže ovakva prilika, svima koji si je mogu priuštiti preporučujem da ju prihvate. Ne samo da je izvrsno za učenje pokretanja vlastitog posla, već je i sam posjet u inozemstvo nezaboravno iskustvo (pogotovo ako si osoba koja voli putovati i upoznavati nove gradove). Zaista prelijepo iskustvo, ponovila bih ga još pet puta ako bi se ukazala prilika- ističe Marijana Šamec, učenica 4.b razreda.

– Prvi put kada sam čula da postoji prilika da putujem negdje tako daleko kao što je Irska, mislila sam si da je to predobro da bi bilo istina i da bi se ostvarilo… Ali, ostvarilo se! Irska je zemlja s bogatom povijesti, prirodnim ljepotama, arhitekturom i kulturom. Provela sam na “zelenom otoku” dva tjedna tijekom kojih smo imali organizirane izlete, ali dobar dio vremena smo dobili slobodno za istraživanje. Bili smo smješteni kod irskih obitelji i kušali njihovu oskudnu kuhinju (kod nas je kuhinja bolja). Na posao smo putovali vlakovima i autobusima (doduše, prvi dan smo malo lutali i gubili se). Naš mentor bio je Ernest Beggs, on nas je savjetovao u izradi poslovnog plana (poslovna ideja, financije, ciljano tržište, zakoni…) te ih na kraju ocijenio. U dva tjedna koja sam provela u Irskoj shvatila sam da to nije dovoljno da se obiđu sve njezine ljepote. Jedna od najljepših stvari bio mi je pogled na Irsko more. Ali, također, shvatila sam koliko mi znači moj dom i naša jače začinjena hrana. Svakom učeniku/studentu preporučila bih, ako mu se nudi prilika te ako ima želju, da se prijavi na Erasmus+ projekte. Iz takvih projekata se puno toga nauči, upoznaju se različiti ljudi, kultura, hrana, stekne iskustvo putovanja avionom i još mnogo toga- zaključila je Lana Dokić iz 4.b razreda.

U pratnji učenicima bile su voditeljice i koordinatorice projekta profesorice Mirjana Pokupić i Gordana Kovač.

(www.icv.hr, Strukovna škola Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content