Pomozite malim ježevima da prežive. Evo što trebate i što nikako ne smijete raditi

Sezona malih ježeva može biti izazovna za ove divne životinje, posebno ako se suoče s niskim temperaturama, nedostatkom hrane i drugim opasnostima. Evo nekoliko načina kako možemo pomoći malim ježevima da prežive:

Osigurajte sklonište: Stavite hrpe lišća, grančica ili drugog materijala koji može poslužiti kao sklonište za ježeve. Ovo će im pružiti sigurno mjesto za spavanje i zaštitu od lošeg vremena.

Nabavite hranu: Male ježeve možete hraniti raznim stvarima kao što su crvi, puževi, insekti i čak specijalna hrana za ježeve koju možete pronaći u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce.

Ostavite vodu: Postavite plitke posude s vodom u blizini skloništa za ježeve. To će im omogućiti pristup vodi koja je neophodna za njihovo preživljavanje.

Izbjegavajte korištenje pesticida: Pesticidi mogu biti štetni za ježeve i druge životinje koje se hrane insektima. Pokušajte koristiti prirodne metode kontrole štetočina kako biste zaštitili vaš vrt, a istovremeno sačuvali okoliš za ježeve.

Budite oprezni s kosilicama za travu: Prije nego što upotrijebite kosilicu za travu, provjerite ima li ježeva u vašem vrtu. Ako ih primijetite, pokušajte ih nježno s rukavicama prebaciti na drugo sigurno mjesto prije nego što počnete s košenjem.

Ne hranite ih neprikladnom hranom: Izbjegavajte davati ježevima hranu koja nije prikladna za njihovu prehranu. To uključuje soljenu, začinjenu ili prerađenu hranu koja može biti štetna za njihovo zdravlje. Nemojte im davati mlijeko i mliječne proizvode jer mogu uzrokovati probavne probleme ježevima budući da im nedostaje enzim potreban za probavu laktoze, šećera prisutnog u mlijeku sisavaca.

Ne dirajte mlade ježeve: Ako pronađete mlade ježeve, nemojte ih dirati ili pomicati osim ako zaista nije potrebno. Majka jež možda nije daleko, a njezin mir može biti ključan za opstanak mladih.

Ne prekidajte njihovo sklonište: Ako primijetite da ježevi koriste određeno sklonište, nemojte ga narušavati ili uništavati. Sklonište je ključno za njihovu sigurnost i dobrobit, stoga im omogućite da ga koriste bez ometanja.

Ne zadržavajte ih kao kućne ljubimce: Ježevi su divlje životinje i najbolje je da ostanu u svom prirodnom okruženju. Nemojte pokušavati zadržati ježeve kao kućne ljubimce jer to može biti štetno i za njih i za vas. 

(icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content