Vojni kadet Dominik Mikolčić iz Virovitice izveo prvi samostalni let u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Prva skupina od četiri učenika letača izveli su u utorak 28. travnja 2020. prve samostalne letove u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Među njima je i Virovitičanin Dominik Mikolčić. U idućim danima samostalnim letovima pristupit će i preostali kadeti nakon što uspješno zadovolje kriterije na kontrolnim letovima u pratnji ispitivača letenja.

Uspješnom provedbom samostalnih letova kadeti su dostigli razinu obučenosti kroz početni dio obuke temeljnog letenja i time potvrdili spremnosti za nastavak složenijih faza letačke obuke koje uključuju akrobatsko, navigacijsko i grupno letenje.

Čestitku kadetima na prvim samostalnim letovima uputio je zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec koji se posebno zahvalio zapovjednicima, nastavnicima letenja i zrakoplovnim tehničarima na odgovornosti, odricanju i poštivanju mjera epidemiološke zaštite.

– Ovo je uspjeh svih vas i na tome vam uistinu čestitam. Letjeti se ne može naučiti preko računala i vi ste i u ovim uvjetima pokazali odvažnost u želji postati vojni pilot što je za mene najljepši životni poziv. Živite ovaj poziv strastveno i punim plućima, želim vam uspješan nastavak letačke obuke i ponosan sam na vaša postignuća – poručio je general Križanec.

prvi samostalni letovi 12– Ovaj ćete let pamtiti cijeli život kao što ga i ja nosim u srcu. Mijenjat ćete tipove zrakoplova, no ovo je jedan i jedinstven let“ – kazao je u obraćanju zapovjednik 93. krila brigadir Željko Ninić.

Voditelj obuke 26. naraštaja kadeta satnik Ivica Majetić izrazio je zadovoljstvo uspješnom provedbom samostalnih letova.

– Iako se obuka odvijala u specifičnim uvjetima zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa sve je proteklo prema planu i kalendaru aktivnosti te s te strane i kadeti i njihovi nastavnici letenja zaslužuju pohvale za prilagodbu na ovaj način rada. Kadeti su pokazali odgovornost, marljivost i predanost što ih je i dovelo do stepenice koja puni samopouzdanjem i motivacijom za nastavak njihovog zahtjevnog školovanja – iznio je satnik Majetić.

Dominik Mikolčić iz Virovitice kazao je kako su pripreme za svaki let bile temeljite te je s nestrpljenjem čekao trenutak svog samostalnog upravljanja avionom.

– Ovo je bio osjećaj slobode i odgovornosti. Uz nastavnike letenja pohvalio bi korektan odnos i doprinos zrakoplovnih tehničara koji se brinu o ispravnosti aviona na kojima letimo – naveo je kadet Mikolčić.

(Tekst i foto: HRZ/ Marinko Karačić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content