Svjetski dan kastracije pasa i mačaka, 22. veljače, obilježava se diljem svijeta

Prema Zakonu o zaštiti životinja, obveza je vlasnika kućnih ljubimaca osigurati kontrolu njihova razmnožavanja.

Nužnost trajne sterilizacije je više nego očita, posebno stoga što su psi i mačke visokoreproduktivne vrste i njihov se broj može udeseterostručiti u nekoliko godina te je svako ulaganje u mjere vezane uz kastraciju vrlo isplativo.

– Upravo je prekomjerno razmnožavanje pasa i mačaka glavni uzrok napuštanja životinja – naglašavaju iz udruge Prijatelji životinja.

– Kako bi se ukazalo na ovaj veliki problem, još od 1995. godine, posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Njime se želi ukazati na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja i općenito poboljšalo njihovo zdravlje. Naime, osim neželjenih štenaca i mačića, nekontroliranim razmnožavanjem među životinjama prenose se i mnoge bolesti – dodaju iz Udruge.

Odlukom reproduktivnu snagu pasa i mačaka zbog koje je važno njihovo razmnožavanje kontrolirati trajnom sterilizacijom, odnosno kastracijom („Službeni vjesnik Grada Virovitice“ broj: 5/09.) propisano je da je i na području Grad Virovitice propisana trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

psi i macke 850x613 1

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content