Održana sjednica Općinskog vijeća Čačinci: Donesene odluke o stipendijama i dodjeli općinskih priznanja

Vijećnici općine Čačinci održali svoju redovnu 18. sjednicu ovoga saziva. Sjednica je otvorena donošenjem Statuta Općine koji je Vijeće dužno donijeti sukladno novodonesenim izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te Zakonu o lokalnim izborima. Među promjenama koje su nastale temeljem navedenih zakona, pročelnica Maja Vreš istaknula je kako je ukinuta funkcija općinskog zamjenika načelnika za Jedinice koje imaju manje od 10 tisuća stanovnika, a uvodi se funkcija privremenog zamjenika iz redova općinskog Vijeća samo u slučaju opravdane spriječenosti načelnika u dužem periodu.

Vreš je dodala kako je izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima propisano kako je dužnost privremenog zamjenika nespojiva s dužnošću vijećnika pa će tako isto morati staviti svoj mandat u mirovanje. Statut je jednoglasno potvrđen kako i Poslovnik Općinskog vijeća te Pravilnik ocjenjivanju službenika i namještenika općine. U nastavku sjednice pred vijećnicima je bila Odluka o dodjeli učeničkih i studentskih stipendija.

– Na natječaj se prijavilo 15 srednjoškolaca i 10 studenata i naš je prijedlog da se svima dodjele stipendije i to u iznosu od 200 kuna za učenike, a 400 za studente što se uklapa u naš Proračun. Isto tako već je raspisan i natječaj za sportske stipendije koje svake godine dodjeljujemo i tu ćemo pomoći naši srednjoškolcima i studentima sportašima koji nastupaju u klubovima na području općine – rekao je načelnik, a nakon toga je uz kraću raspravu odluka i prihvaćena kao i Godišnji plan unaprjeđenja zaštite od požara.

Vijece Cacinci 2

Budući da se bliži dan općine, vijećnici su na razmatranje dobili i prijedlog za dodjelu općinskih priznanja koje je bez rasprave jednoglasno prihvaćen.

– Ove godine zahvalnicama ćemo nagraditi i na taj način se zahvaliti Petteru Logaru koordinatoru za humanitarnu pomoć Vlade austrijske savezne države Tirol za osobit doprinos, suradnju i unaprjeđenje vatrogastva i humanitarnog rada na području općine te zapovjedniku ili voditelju društva u Tirolu Hubertu Ritteru za donaciju iz područja vatrogastva, a obojica su zahvalnice zaslužili za donaciju vatrogasnog vozila DVD-u Čačinci koje je istom bilo nužno. Plaketa općine posthumno će biti dodijeljena dr. Stevi Vejiću za izniman humanitarni rad te poseban razvoj općine na području medicine – rekao je načelnik Mališ.

Na kraju sjednice donesene su još dvije odluke, prva o izradi razvojnog dokumenta i strateškog programa razvoja općine za razdoblje 2021.-2026. te druga o kupnji nekretnine na širem području osnovne škole koja će biti korištena za razne sadržaje. Kako je ovo bila posljednja sjednica aktualnog saziva, načelnik Mališ i predsjednik Vijeća Tomislav Tomić zahvalili su se vijećnicima na plodnom konstruktivnom i marljivom radu u Vijeću za dobrobit općine i njenih mještana, a načelnik Mirko Mališ kako se više neće kandidirati za načelnika, dodatno se zahvalio vijećnicima na dugogodišnjoj suradnji u bilo kojim segmentima razvoja općine.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content