Osječko-baranjska županija u energetsku obnovu javnih zgrada u Osijeku uložila 41 milijun kuna

Jedan od velikih projekata Osječko-baranjske županije su energetske obnove javnih zgrada u gradu Osijeku, a ukupno ulaganje iznosi 41 milijun kuna.

Za Graditeljsko-geodetsku školu Osijek izdvojeno je 10 milijuna kuna, Dom za starije i nemoćne osobe Osijek 12 milijuna kuna, Elektrotehničku i prometnu školu Osijek 11 milijuna kuna, dok je za energetsku obnovu Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića kao i Medicinsku školu Osijek izdvojeno 5 milijuna kuna te I. gimnaziju Osijek 2,78 milijuna kuna.

-Ušteda na energentima samo na ovoj zgradi je više od 60 posto, što povećava kvalitetu i uvjete rada učenika i nastavnike, a ujedno ostaje više sredstava za druge potrebe škole i obrazovanja – istaknuo je župan Anušić prilikom obilaska Graditeljsko-geodetske škole Osijek.

Zajedno s Osječko-baranjskom županijom u projekt energetske obnove krenuo je i osječki Dom za starije i nemoćne u Drinskoj ulici, te je projekt uspješno realiziran.

– Također smo u postupku izrade projektne dokumentacije za izgradnju odjela za osobe oboljele od Alzheimera. Osim toga, u suradnji sa Županijom, isprojektirali smo i sustav vatro dojave u stacionaru, koji do tada nismo imali, a za koji nam je Osječko-baranjska županija osigurala 500.000 kuna – rekao je ravnatelj Doma za stare i nemoćne Vjekoslav Ćurić.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivana Stanić govorila je o važnosti suradnje i dijaloga sa zdravstvenim i socijalnim ustanovama, te istaknula kako se ona s tim navedenim projekatima energetske obnove radilo i na očuvanju mentalnog zdravlja i to kroz kontinuiranu komunikaciju sa svim pružateljima socijalnih usluga.

mini IMG 1532

No, energetsku obnovu nisu “doživjele” samo javne ustanove već i neke stambene zgrade zahvaljujući prvenstveno beskamatnim kreditima.

– Osječko-baranjska županija je zajedno s Gradom Osijekom sufinancirala kamatu na kredite za energetsku obnovu višestambenih zgrada na području grada Osijeka, u iznosu od dva postotna poena. Isto je učinila i s drugim jedinicama lokalne samouprave, odnosno gradovima koji su za to iskazali interes, poput Našica, Đakova i Belog Manastira. Kreditni potencijal bio je 21 milijun kuna, a Županija je izdvojila milijun kuna za subvenciju tih kamata zbog čega su stanovnici višestambenih zgrada dobili mogućnost ostvarivanja kreditnih sredstava bez kamatnog opterećenja – rekao je župan prilikom obilaska energetski obnovljene stambene zgrade na Vijencu Ivana Česmičkog.

Direktor Zavoda za stanovanje Bojan Bodražić nada se da će se ovakav projekt nastaviti.

– Na Vijencu Ivana Česmičkog imamo osam pročelja koja su obnovljena putem ove kreditne linije čime se znatno promijenila vizura ovog dijela grada, a slični primjeri vidljivi su i na Jugu 2 i Vijencu Ivana Meštrovića. Ostvarene uštede su ogromne, a povećane su i cijene nekretnina. Bilo bi izvrsno kad bi se ovakav projekt nastavio i u budućnosti jer obnova putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ne daje mogućnost svim stambenim zgradama da obnove pročelja i krovišta jer se zgrade moraju gledati kao arhitektonske cjeline – objasnio je Bodražić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content