ZDRAVI KUTAK Dr. Amšel Žigman o vodenim kozicama – jednoj od najčešćih dječjih zaraznih bolesti

Zima i rano proljeće vrijeme je u kojem se najčešće susrećemo s epidemijama vodenih kozica u školama i vrtićima. Riječ je o jednoj od najčešćih zaraznih bolesti kod djece, ali i kod odraslih ako ih nisu preboljeli u djetinjstvu.

Bolest uzrokuje virus varicella-zoster, a uglavnom se javlja u dječjoj dobi i to između prve i sedme godine života. Riječ je o vrlo zaraznoj virusnoj bolesti koja se očituje jakim svrbežom i osipom po koži u obliku mjehurića ispunjenih tekućinom, koji pucaju i stvaraju krastice.

Više o toj bolesti, kako ona konkretno počinje i prenosi se, koji su simptomi, jesu li moguće neke komplikacije, kako se bolest liječi i kada posjetiti liječnika, za Zdravi kutak pojasnila je dr. med. spec. pedijatar Ira Amšel Žigman.

Kako se bolest razvija i koji su simptomi?

– Vodene kozice ili varičele su vrlo zarazna dječja bolest koja se prenosi s jedne osobe na drugu kapljičnom infekcijom ili kontaktom s tekućinom iz mjehurića. Bolest počinje nakon inkubacije koja većinom traje od 10 do 21 dan i to blagim porastom temperature, curenjem nosa i malaksalošću. Nakon toga javlja se svrbež i osip na koži. Osip počinje sa svega nekoliko malih crvenih točkica koje se ubrzo napune tekućinom stvarajući male mjehuriće, od kojih nakon 2 do 3 dana nastanu kraste. Mjehurići se pojave u skupinama, najprije na trupu, a potom se šire po glavi, ekstremitetima, licu, a vrlo su neugodni na sluznicama: usnoj šupljini, oku i drugim unutrašnjim dijelovima organa. Bolesnik s vodenim kozicama je zarazan dan-dva prije pojave osipa i to traje dok se zadnje kraste potpuno ne posuše, obično do osam dana od pojave osipa.

Kada posjetiti liječnika?

– Preporuka je da se ne dolazi u liječničku ordinaciju zato što je to vrlo zarazna bolest pa roditelji u većini slučajeva telefonom dobivaju savjet što trebaju raditi kod djeteta koje je oboljelo od vodenih kozica i tek osmog dana bolesti dolaze na kontrolu. To je vrijeme izolacije. Dakle, svi mjehurići se moraju pretvoriti u kraste kako dijete ne bi bilo zarazno za okolinu. Bolest obično traje od 7 do 10 dana. Naravno, procjena u kojem trenutku dijete puštamo u kolektiv, u vrtić ili školu je individualna, ovisi o općem stanju djeteta. Ponekad dijete nakon osam dana ako je dobrog općeg stanja već može ići u kolektiv, a nekima preporučujemo da još nekoliko dana ostanu kod kuće jer uvijek postoji opasnost od nekakvih komplikacija, pa smo i tu oprezni.

Naravno ukoliko roditelj primijeti da dijete ima bilo kakve neuobičajene simptome (visoku temperaturu koja se ne može skinuti, žali se na bol u prsima, ima upaljenu kožu oko mjehurića…), potrebno se odmah javiti i posjetiti liječnika.

Kako se liječe vodene kozice?

– Liječenje vodenih kozica uglavnom se temelji na ublažavanju simptoma raznim lokalnim pripravcima dok imunosni sustav sam ne izađe na kraj s infekcijom. Ipak, u nekim slučajevima potrebno je i uzimanje antivirusnih lijekova, posebice u osoba s oslabljenim imunosnim sustavom. Povišenu temperaturu potrebno je snižavati ibuprofenom ili paracetamolom. Nikako ne savjetujemo davati pripravke na bazi acetilsalicilne kiseline. Uz mirovanje i snižavanje tjelesne temperature važno je i održavanje higijene. Higijena je u to vrijeme posebno bitna kako ne bi došlo do komplikacija uzrokovanih bakterijama.

Preporučamo kupanje u blagoj otopini hipermangana te korištenje posebnih pjena, losiona i gelova koji se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta i daju se lokalno. Često savjetujemo i cinkovu ili nevenovu krema koje umiruju svrbež i isušuju prištiće. Važno je napomenuti da se ne maže cijelo tijelo, nego se mažu samo promjene na koži, mjehurići koji, kada se sasuše u kraste, više ne stvaraju probleme i tegobe djetetu. Iznimno rijetko preporučujemo i antihistaminike koji se daju u početku bolesti radi ublažavanja svrbeži.

Osim kupki hipermangana često se preporučuju i prirodne kupke sa zobi, pripravci od kadulje koji isto tako ublažavaju svrbež. Potrebno je prije svega održavati uobičajenu higijenu kože, redovito kupati, ali bez trljanja te održavati ruke čistima. To nije namakanje djece, već kupanje koje nije dugotrajno. Kod dojenčadi i manje djece važno je skratiti noktiće, pa čak staviti i pamučne rukavice da se dijete ne grebe i kako bi se smanjila mogućnost nastanka dodatnih infekcija grebanjem i češanjem, te kako si ne bi stvorili ožiljke. Higijena ne sprječava samo bakterijske infekcije, već će skratiti i sam tijek bolesti i spriječiti neke dodatne komplikacije. Također je važno održavati čistoću odjeće i posteljine bolesnika.

Mogu li se javiti komplikacije od vodenih kozica?

– Mjehurići se od češanja mogu inficirati bakterijom stafilokokom, povremeno i streptokokom, ali može doći i do težih kliničkih oblika, što je kod nas rjeđe vidljivo. To su teže komplikacije koje srećom djecu ipak manje zahvate, češće je kod odraslih teža klinička slika.  

Najteža komplikacija je encefalitis (upala mozga) koji je u 1:1000 kod djece, a mogu nastati i miokarditisi ili akutni artritis, pneumonije (upala pluća), Reyeov sindrom…
Najveći je problem ako trudnica oboli od vodenih kozica, pogotovo u prvom tromjesečju trudnoće. Tada postoji rizik od urođenih mana djeteta. U kasnijoj trudnoći najveći je rizik za dijete deset dana prije poroda i neposredno nakon poroda. Novorođenčad su tada pod rizikom od ozbiljne infekcije ako majka nije imuna, tj. nije preboljela vodene kozice i mogu imati teže kliničke slike pa im se daju imunoglobulini kako bi se spriječili teži oblici bolesti.

Može li se spriječiti obolijevanje od vodenih kozica cjepivom? Koliko je ono učinkovito, koliko se ono preporuča, tko bi se trebao cijepiti i ima li ustvari u Hrvatskoj djece koja se cijepe protiv vodenih kozica?

– Postoji cjepivo koje sprječava obolijevanje. I djeca u Hrvatskoj se cijepe protiv vodenih kozica, s time da roditelji kupuju to cjepivo. Međutim to nije toliko rašireno. U nekim zemljama u okruženju postoji čak i u obaveznom kalendaru, a kod nekih su preporuke. Cjepivo nije loše, ali nema ni tu stopostotne zaštite. I cijepljena djeca mogu oboljeti, imati nekoliko kožnih promjena, ali ako se takvo dijete i zarazi, kod njega će bolest proteći vrlo blago, puno će se brže oporaviti i pomoći mu u ublažavanju onog najgoreg, a to je svrbež koji se javlja. Naravno ako se neko od roditelja odluči na cijepljenje djeteta protiv vodenih kozica, mora se o tome savjetovati sa svojim pedijatrom jer će im on dati i preporuku u kojem trenutku, kada i koja djeca se mogu cijepiti.

Isto tako mogu se cijepiti i odrasli, pogotovo zato što odrasli imaju najčešće težu kliničku sliku i njima su svakako preporuke ako nisu preboljeli, da se cijepe.

Obično se smatra kada se jednom prebole vodene kozice da smo se riješili te bolesti. Je li to u praksi tako ili ipak postoje iznimke?

– Osoba koja je preboljela vodene kozice stječe imunitet i ne može više oboljeti, najčešće nakon preboljena stvara doživotnu imunost. Međutim uvijek postoje iznimke pa neka djeca koja su imala blagi oblik bolesti i organizam nije stvorio imunitet iznimno mogu dobiti još koji put kozice. Virus varicella-zoster ostaje u tijelu nakon prve infekcije i katkada se tijekom života reaktivira uzrokujući zoster. To je jedna latentna infekcija koja se, pogotovo u starijoj dobi, a ponekad i kod djece, pojavljuje isto kao mjehurići, ali uz prethodnu bol i svrbež na određenom, kako mi kažemo, dermatomu. To je na jednoj strani tijela i to se isto tako može manifestirati kasnije, pogotovo kod starijih ljudi kao herpes zoster, odnosno mjehurići koji se mogu tretirati s aciklovirom.

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content