Gradski muzej Virovitica podsjetio na zaboravljene tehnike ukrašavanja jaja: Uz vezenje i oplitanje udahnite svojim pisanicama dašak tradicije

U srijedu, 13. travnja, Gradski muzej Virovitica organizirao je tradicionalnu radionicu u povodu nadolazećeg blagdana Uskrsa. Riječ je o uskrsnoj radionici koja se bazira na tehnici vezenja i oplitanja jaja, a vodila ju je viša kustosica etnografske zbirke Jasmina Jurković-Petras. 

– Radi se o tehnici koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. U našem kraju raširena je i poznata u okolici Slatine i takva jaja čuvaju se u etnološkom odijelu, u zbirci vezanoj za pisanice – istaknula je Jasmina objašnjavajući postupak vezenja jaja.

DSC 1197

Nekada je vezenja jaja bilo puno popularnije, ali i puno teže jer su se jaja vezala i oplitala svilom, zatim vunom i u konačnici koncem. Tako je na radionici pokazano postavljanje osnove na jaje i vezenje pamučnim koncem. Iako zvuči komplicirano, vezenje, oplitanje, šivanje ili osnova, uz trud i rad, ističe Jasmina, nije toliko teško za svladati.

– Svatko tko veze ili ima određenih kreativnih sklonosti nisu mu strane ove tehnike. Naravno, kad se tehnika jednom pokaže, može se dobro usavršiti. Svakako treba biti marljiv, dosljedan i precizan te u svega sat vremena može se naučiti svladati tehnika i napraviti zaista unikatna i vrijedna mala djela koja možete darovati svojim bližnjima i najmilijima u povodu Uskrsa, te tako i tradiciji vratiti malo njezinog duha – zaključila je Jasmina.

DSC 1210

(www.icv.hr, lc, Foto: L. Crvenka)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content