Crvenom križu Slatina 2.765.000,00 kuna za projekt „Pomozi bližnjemu svome“

U Ministarstvu socijalne politike i mladih potpisani su ugovori između Ministarstva i pravnih osoba (Hrvatskog Crvenog križa, biskupijskih Caritasa i udruga) u okviru natječaja „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“. Ugovore su svečano uručile ministrica ovog Ministarstva Bernardica Juretić i Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava, a svečanosti je nazočila i ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Emina Kovač, kao i ravnatelj Crvenog križa Slatina Vlatko Jelenčić.

nas-3

Novčana sredstva u iznosu od 86.446.150,00 kn Ministarstvo će kao posredničko tijelo tijekom sljedećih 12 mjeseci podijeliti na 13 izabranih projekata među kojima je i projekt Crvenog križa Slatina „Pomozi bližnjemu svome“ u iznosu od 2.765.000 kn. Sredstva su osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) uz nacionalno sufinanciranje u iznosu od 15% od ukupnog iznosa. Ugovoreni projekti usmjereni su ublažavanju najgorih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama i to hrane i/ili osnovne materijalne pomoći. Ciljne skupine Poziva su samci i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva i definirani su kao najpotrebitiji za primanje hrane i/ili osnovne materijalne pomoći prema kriterijima partnerskih organizacija koje će provoditi projekte.

Crveni križ Slatina, kojemu je u projektu partner udruga PRO VITA 4+ pisao je ovaj projekt u suradnju s županijskom Razvojnom agencijom VIDRA. Projekt „Pomozi bližnjemu svome“ ima 5 komponenti podjele koje će se realizirati tijekom sljedećih godinu dana. U prvom mjesecu projekta (listopadu) potrebno je pripremiti i provesti sve javne nabave za prehrambene namirnice, higijenske i odjevne artikle i školski pribor koje će se dijeliti korisnicima na području grada Slatine i općina Sopje, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica i Voćin.

(www.vpz.hr, vj, Fotografije Vlatko Jelenčić)

sken