PROJEKT “ZAŽELI“ U SUHOPOLJU Uz konkretnu pomoć i lijepu riječ, stvaraju se i prijateljstva za cijeli život

Iako se o nacionalnom projektu „Zaželi“ već puno toga govori i piše, željeli smo iz prve ruke saznati kako on izgleda na terenu i što znači za žene koje su ovim putem dobile priliku za rad, ali i za sve one kojima u domaćinstvo dolaze kao gerontodomaćice i olakšavaju im svakodnevne potrebe. S tom smo se namjerom uputili u općinu Suhopolje. Više od dva milijuna kuna dobila je ta Općina za navedeni projekt, koji će trajati ukupno 30 mjeseci.

Pola godine predviđeno je za administrativni dio – tri mjeseca za pripremu provedbe i tri mjeseca za završetak projekta. Preostali mjeseci, njih 24, vrijeme je u kojem će se projekt aktivno provoditi na terenu i u kojem će se kroz dvije godine osigurati skrb i briga za 60 korisnika s područja Općine Suhopolje.

POSJET DVA PUTA TJEDNO

Partneri projekta „Zaželi“ su Centar za socijalnu skrb Virovitica, Udruga invalida rada Virovitica, HZZ područni ured Virovitica te Udruga matice hrvatskih umirovljenika Suhopolje. Ovaj je projekt u potpunosti sufinanciran sredstvima Europskog Socijalnog Fonda.

– Od deset žena zaposlenih u projektu, svaka se brine za šest osoba starije životne dobi. Domaćice u prosjeku obilaze korisnike dva puta tjedno, ovisno o potrebama i o rasporedu. Domaćica ostaje kod korisnika dva do četiri sata po svakom dolasku – istaknuo je voditelj projekta Slaven Kožar, koji kaže kako su provedbom projekta na terenu zadovoljni baš svi.

– Radi se o sloju društva kojemu upravo tako nešto treba, većinom su to osobe koje žive same i kojima je ovakva vrsta pomoći izrazito potrebna. Uz to, rađaju se nova prijateljstva i povezanost između domaćice i korisnika za cijeli život – istaknuo je voditelj projekta S. Kožar.

U sklopu projekta „Zaželi“, osim njege, korisnicima je omogućen i prijevoz do pošte, banke, Doma zdravlja, bolnice ili slično. Svaka domaćica prima plaću koja je u skladu s odredbama Vlade Republike Hrvatske, odnosno zajamčenu minimalnu plaću. Važno je još napomenuti kako su se u projekt mogle uključiti jedino ženske osobe starije od 50 godina.

-Riječ je o hvalevrijednom projektu kojim smo uspjeli izaći u susret osobama s područja naše Općine, odnosno osobama starije životne dobi. Tim zadužen za provođenje projekta vrhunski obavlja svoj posao, čak i na uzor drugim općinama. Prvotna iskustva tim je skupio iz prijašnjih iskustava Crvenoga križa koji je prvi krenuo u provedbu projekta „Zaželi“. Zahvalan sam gospođi Željki Grahovac i njezinom timu na svim dosjetkama i savjetima koje su podijelili s našim timom – rekao je načelnik Općine Suhopolje Siniša Horvat.

Obaveze koje je Općina preuzela na sebe uključivši se u projekt „Zaželi“ strogo su propisane. Ima mnogo stavki koje su napisane s ciljem i kojih se Općina mora pridržavati, poput tečajeva osposobljavanja žena za gerontodomaćicu ili informiranje javnosti.

OD SVJEŽE KAVE DO POKOŠENE TRAVE

-Mnogo mi znači dolazak moje „seke“- kaže Gracija Čavar, za svoju vrijednu gerontodomaćicu Angelinu Livaju. – Imam s kime popiti kavu ujutro, skuha mi ručak, očisti ako nešto treba i donese drva. Nisam sam, to mi je najbitnije – istaknuo je simpatični 90-godišnjak čije su obje kćeri u Vojvodini, ali dolaze svaki mjesec i pomažu ocu koliko god mogu.

-Pomognem koliko treba, očistim, obrišem, skuham, pokosim travu ako „deda“ ne može. Vesela sam što mogu pomoći. Iako je „deda“ u 91. godini života, on sam i kosi travu, nosi drva, ide u šetnju Suhopoljem i uživa u životu. Drago mi je što je ovaj projekt uspio jer svaki dan sve više uviđam kolika je potreba za pomoći osobama starije životne dobi. Sveukupno imam pet korisnika, osoba koje obilazim – istaknula je Angelina Livaja, gerontodomaćica koja je zadužena za njegu gospodina Čavara. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content