Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak gostovao u općini Čačinci te posjetio 4 OPG-a

Na poziv načelnika općine Čačinci Mirka Mališa, zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak i djelatnik ministarstva Marin Fak, gostovali su u općini Čačinci te posjetili četiri Obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, PG Knežević, OPG Kolačko, OPG Bušljeta i OPG Ninčević.

-Cilj posjeta zamjenika ministra poljoprivrede Tugomira Majdaka bila je prezentacija mjera ruralnog razvoja usmjerena poljoprivrednim proizvođačima, ali isto tako kako bi se iz općinske uprave dodatno informirali o načinu financiranja od strane ministarstava i fondova Europske unije. Samim time bi sebi olakšali posao prilikom budućih raspisivanja natječaja i stvarali bolje uvjete za život našim sumještanima. Ovo je tek početak, mi tu ne mislimo stati. Općina je angažirala konzultantsku kuću koja će raditi projekte kako za općinu tako i za sve zainteresirane subjekte na području općine. – rekao je načelnik općine Čačinci Mirko Mališ.

Zamjenik ministra Tugomir Majdak tumačio je vlasnicima OPG.-a pravila i uvjete raznih mjera za poljoprivrednike te naglasio kako je za njih ponajbolji model udruživanja:
-Riječ je o četiri OPG-a koji se prije svega bave ratarskom proizvodnjom i moram naglasiti da sam jako zadovoljan viđenim. Moj zadatak ovdje bio je tim ljudima približiti europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, odnosno program RH ra razdoblje 2014.-2020. Za sada nije bio učinkovit, no mi u Ministarstvu radimo na tome da ga izmijenimo kroz postojeće pravilnike, ali i približiti mjere i ulaganja korisnicima te zadovoljiti osnovne potrebe hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede. Također, radi se i na pojednostavljenju procedura kako bi obrada prijava bila što brža, odnosno da korisnici moraju što manje čekati na realizaciju svojih projekata. Predložio sam korisnicima ovdje u Čačincima model udruživanja poljoprivrednih proizvođača kako bi se kroz proizvođačke organizacije zajednički organizirali i što kvalitetnije plasirali svoje proizvode i bili konkurentniji na tržištu. Također, potrebni su im određeni skladišni kapaciteti povoljni za preradu i ovdje udruživanje nudi kvalitetnija i bolja rješenja za njihovo buduće poslovanje. Hrvatski poljoprivredni proizvod mora naći svoje mjesto na tržištu, to uvijek naglašavam, kako kroz zakonske okvire koji se moraju prilagoditi ovom osnovnom cilju. Moramo se boriti za hrvatsko selo i u tome biti stručni i kompetentni, odgovorni prema institucijama u Bruxellesu koje će uvijek, ukoliko im dobro argumentiramo poštivati i odobriti taj pristup zalaganja za vlastitu nacionalnu poljoprivredu. – zaključio je zamjenik ministra Majdak.

(www.icv.hr, vg, Foto: Vladimir Grgurić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content