Policajka Dijana Šimeta iz PP Pitomača uplatila ženi izradu osobne i spasila ju kazne

foto: PU virovitičko-podravska

Hvalevrijednu gestu učinila je policajka PP Pitomača Dijana Šimeta, i ne samo da je spasila siromašnu 39-godišnju ženu kazne zbog isteka osobne iskaznice, nego joj je uplatila izradu nove. Naime, kako navode iz Policijske uprave virovitičko-podravske, policijska službenica, 29. siječnja dobila je na zaduženje predmet vezan za istek osobne iskaznice na ime 39-godišnje ženske osobe sa šireg područja Pitomače kojoj je osobna iskaznica istekla 22. srpnja. 2019. godine. Po zakonu, zahtjev za novu iskaznicu vlasnica je trebala podnijeti u roku od 15 dana, što nije učinila, pa joj je slijedilo 500 kuna kazne.

Nakon što je policijska službenica došla na adresu prebivališta 39-godišnjakinje i ukazala joj na njezin propust i novčanu kaznu koja bi mogla uslijediti zbog neishodovanja nove osobne iskaznice od iste je dobila i saznanja o njezinoj teškoj financijsko imovinskoj situaciji te kako joj izrada nove osobe iskaznice predstavlja problem i dovodi u pitanje egzistenciju.

– Policijska službenica je uvidjela da će 39-godišnjakinja obzirom na njezinu financijsku situaciju teško napraviti osobnu iskaznicu na vrijeme, sačinila je Naredbu o određivanju preuzete obveze kojom se određuje posebna obveza otklanjanja posljedica prekršaja, a što se u konkretnom slučaju sastoji od produljenja osobne iskaznice temeljem članka 109.b Prekršajnog zakona, odnosno 39-godišnjakinji je izdala naredbu kojom se obvezuje da u roku od 15 dana podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice čime će ispuniti obvezu i na taj način izbjeći pokretanje prekršajnog postupka – navode iz PU virovitičko-podravske.

Nakon povratka u policijsku postaju policijska službenica je sa slučajem upoznala svog nadređenog te je zatražila dozvolu da u svom trošku uplati uplatnicu za izdavanje nove osobne iskaznice na ime 39-godišnjakinje kako ne bi u slučaju pravovremene uplate dodatno dobila novčanu kaznu od 500 kuna, što bi za tu obitelj predstavljao još veći problem. Nakon što joj je to odobreno uplatila je troškove izrade nove osobne iskaznice nakon čega je uplatnicu odnijela na adresu prebivališta 39-godišnjakinje i obavijestila ju o mogućnosti izrade nove, jer su troškovi izrade uplaćeni, ali joj nije rekla da je ona uplatila novac u njezino ime već je rekla da je uplaćeno ispred Policijske postaje na što je žena emotivno reagirala i zahvalila.

Narednog dana 39-godišnjakinja je došla u Policijsku postaju Pitomača gdje je podnijela zahtjev za izradu nove osobne iskaznice te se svima zahvalila na lijepoj gesti, međutim nije doznala tko je izvršio uplatu za izradu nove osobne iskaznice.

(viroviticko-podravska-policija.gov.hr)