Učenici će i dalje ići u škole: Nacionalni stožer odbio prijedlog Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije

Od četiri prijedloga, koliko je osječko-baranjski Stožer uputio Ravnateljstvu civilne zaštite RH na razmatranje, a u svezi pooštravanja mjera na području županije, tri su prihvaćena, a jedan je odbijen.

Odbijena mjera odnosi se na održavanje dijela nastave online i to za učenike od 5. do 8. razreda, na način da dva tjedna idu online, a dva tjedna uživo, dok se nastava u srednjoj školi trebala održavati isključivo online. Izuzetak bi bila samo praktična nastava. Svoj prijedlog županijski Stožer obrazložio je željom za smanjenjem gužvi u gradskom i međugradskom prijevozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Međutim, Nacionalni stožer je takav prijedlog odbio, pa se nastava nastavlja na dosadašnji način. No, nije isključeno kako će samo Ministarstvo obrazovanja uskoro donijeti takvu odluku iako i sada svaka pojedina škola ima pravo, u slučaju pogoršanja epidemiološke slike među učenicima i nastavnicima, donijeti samostalnu odluku o promjeni modela nastave.

Preostala tri prihvaćena prijedloga odnose se na broj osoba na okupljanjima, a koji bi trebao biti do 50 prisutnih na kino projekcijama, profesionalnim umjetničkim priredbama i drugim manifestacijama. Na vjerskim obredima u zatvorenim prostorima broj prisutnih osoba se ograničava s obzirom na veličinu prostora, a za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje četiri četvorna metra neto površine.

Preporuča se i jedinicama lokalne samouprave obustavljanje iznajmljivanja i drugog korištenja domova u njihovom vlasništvu, čime će se utjecati na smanjenje okupljanja. Svih dozvoljenih mjera treba se pridržavati uz propisane epidemiološke preporuke HZJZ-a.

(www.icv.hr, tj)