Crna labradorica Ella uzorna je djelatnica Centra za autizam: Uz nju i matematika ide lakše

Premda je prošlo tek nešto više od mjesec dana od kada je dvogodišnja labradorica Ella došla u osječki Centar za autizam, prva iskustva korištenja psa u terapijske svrhe, odnosno u radu s djecom s teškoćama u razvoju, pokazala su se izvan svih očekivanja.

– Prvi dojmovi su fantastični, sama prisutnost Elle čini osjetnu razliku u atmosferi, njena prisutnost ima terapijski učinak na djecu, a slobodno mogu reći i na sve nas odrasle – ističe za medije Vladimir Bjelobrk, ravnatelj Centra za autizam u Osijeku.

– Kad sam vidio to oduševljenje koje ona izaziva, bio sam siguran kako će Ella doprinijeti kvaliteti kako odgojno-obrazovnog tako i terapijskog rada, ali uopće kvaliteti života škole, odnosno našeg Centra – dodao je ravnatelj, ističući da je u Centru 18 polaznika predškolskog uzrasta i 38 polaznika od osnovnoškolskog uzrasta do 21 godine.

Dvogodišnja labradorica Centru se pridružila u sklopu projekta “Terapijski pas” Centra za autizam i Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča, nakon što je završila edukacijsku obuku s djelatnicom osječkog centra Elizabetom Haničar.

– U kolovozu prošle godine smo u Zagrebu pohađali edukaciju i s nama je bilo nekoliko pasa, nismo znali koji će pripasti nama. Ellu smo dobili zbog njenih “labradorskih” karakteristika, strpljivosti, druželjubivosti i fleksibilnosti – kaže edukacijska rehabilitatorica iz osječkog Centra.

No, osim brižne naravi koja je čini idealnim terapijskim psom, postoji još poseban razlog zašto je Ella i crna i labradorica.

– Istraživanja su pokazala da djeca s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma bolje reagiraju na crne labradore nego na svijetle jer crni nemaju izražene crte lica, na primjer, oči ili njušku druge boje. S obzirom na to da nema dominantnih karakteristika koje bi im odvlačile pozornost, na djecu djeluje umirujuće – objašnjava Elizabeta Haničar.

Terapijski pas, koji prođe edukaciju poput Elle, idealan je za rad s djecom s poteškoćama, pomaže im u učenju kroz igru i savladavanju svakodnevnih vještina.

– Trudimo se maksimalno iskoristiti druženje djece s Ellom, te nastojimo kod svakog djetete pronaći one aktivnosti koje su za njega teške i na neki motivirajući način pomoći mu da ih savlada. Primjerice u matematici kod pribrojavanja interesantnije je djeci kada hrane Ellu nego suhoparno brojanje štapića ili pisanje brojeva – ističe rehabilitatorica.

ella4 GOM 050321
Foto: Gojko Mitić

Za rad s Ellom osposobljene su dvije djelatnice, Elizabeta Haničar i Vedrana Jugović. No 33-godišnja Elizabeta odlučila je nakon zajedničke edukacije labradoricu Ellu i udomiti.

Tako je u novi dom Ella stigla večer prije svojeg prvog radnog dana i od tada su nerazdvojne.

– Kad je Ella stigla, moj je maleni sinčić cijelu noć “provjeravao” gdje je Ella, a ona je to isto činila, tako da nitko nismo spavali. No, brzo smo se svi prilagodili. Sada radni dan započinjemo rano jutarnjom šetnjom. Tijekom boravka u Centru pravimo pauze, a pred kraj radnog vremena smanjujem Elline aktivnosti. Kod kuće Ella ima vrijeme za sebe, ali i izlazimo u kratke šetnje, prema njenim potrebama – ispričala je Elizabeta.

Ella je u kratkom vremenu postala omiljena kod učenika, njihovih roditelja i zaposlenika Centra za autizam koji ju kažu, naprosto obožavaju. Djeca svakodnevno crtaju Ellu i na ulazu u Centar izlažu crteže, za njih ona je svojevrsna i “maskota” i prijateljica u igri i učenju, bez koje je dan nezamisliv. A Ella strpljivo i sa puno pažnje, poput svih drugih rehabilitatora, “odrađuje” svaki radni dan unoseći radost u srca djece u Centru za autizam.

S obzirom na učinke koji postižu takvi terapijski psi, u osječkom Centru za autizam se nadaju kako će i drugim, sličnim ili istim ustanovama poput njihove u Hrvatskoj, uskoro biti omogućeno da dobiju psa poput Elle.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content