Završna konferencija projekta Zaželi – žene Gradine žele posao: Kroz dvije godine 8 žena pomagalo je 34 korisnika

U prostorijama Općine Gradina danas (petak) je održana završna konferencija projekta Zaželi – žene Gradine žele posao čija provedba je započela 2019. godine. Vrijednost projekta je 1.556.992 kuna koja je u stopostotnom iznosu sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodio s dva cilja, zapošljavanje i obrazovanje žena pripadnica ciljane skupine. Naglasak je bio na žene starije od 50 godina i povećanje kvalitete života za 34 krajnja korisnika.

Partneri na projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb područni uredi u Virovitici, pa je Općina gradina u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje zaposlila 8 žena i koordinatora. Žene su prošle edukaciju za zanimanje gerontodomaćice što im je upisano u radnu knjižicu. Kroz edukaciju su stekle nova znanja vještine i time su povećale kvalitetu života za 41 korisnika koliko ih je ukupno prošlo kroz projekt.

IMG 20210709 101108

– U suradnji s Centrom za socijalnu skrb vršili smo provjeru krajnjih korisnika kako ne bi došlo do dvostrukog financiranja i stvorili smo bazu podataka koja je omogućila usmjeravanje pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Za obilazak krajnjih korisnika žene su na raspolaganje dobile bicikle, a korisnicima su isporučeni paketi kućanskih i higijenskih potrepština na mjesečnoj bazi – istaknula je koordinatorica projekta Monika Rajnović te dodala kako su žene korisnicima pružale pomoć u dostavi namirnica, lijekova, plaćanja računa, pripremi obroka, čišćenju stambenog prostora, bile su im potpora i prijateljice što im je bilo najpotrebnije.

Završnoj konferenciji nazočili su predstavnici partnera, kao i žene koje su bile zaposlene kroz ovaj projekt. Tom prilikom, žene su nazočne upoznale sa stanjem na terenu te su s njima podijelile koliko im znači ovaj projekt. Kada su pričale o svojim korisnicima gotovo se vidjela suza u oku jer, kako kažu, ne znaju kako će njihovi korisnici bez njih jer dosita nemaju nikoga. No, žene će, ističu, i dalje nastaviti pomagati svojim korisnicima i naravno, ostati s njima u kontaktu.

IMG 20210709 101243

– Ovaj projekt je jako puno značio za sve nas. Dvije godine smo odrađivale posao, zbližile smo se s bakicama i sada će nam faliti, kao i mi njima – rekla nam je Nevenka Pejić koja je imala svojih 5 korisnika s kojima joj je, naglašava, bilo zadovoljstvo raditi i družiti se.
Svi se nadaju da će se ovaj projekt nastaviti jer doista je zadovoljio potrebe svih strana, a iza projekta će i ubuduće, ističe načelnik Josip Vučemilović-Jurić, stati Općina Gradina.

– Ovim projektom je osobama treće životne dobi poboljšana kvaliteta života te im je omogućena dostojna starost. Općina Gradina je to prepoznala i stala iza toga te će i ubuduće stati i nastojati nastaviti suradnju s partnerima, djelatnicima Vidre, koji su nam dali mali signal da će ovaj projekt biti nastavljen, ali ne odmah isti trenutak. Pokušat ćemo se inicijativom, radom i poticanjem društvene zajednice pojačano brinuti o osobama treće životne dobi koje uglavnom nemaju nikoga – rekao je načelnik Vučemilović-Jurić te istaknuo kako su korisnicima ove žene sve na ovom svijetu i ne znaju kako će bez njih te se nada da će se projekt nastavi u ovom ili nekom drugom obliku.

IMG 20210709 101425

(www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content