Zbog dugotrajne suše hrana skuplja: Urod povrća znatno manji nego prošlu godinu, nema sezonskog pada cijena

Suša je ove godine zahvatila mnoge poljoprivrednike, od onih velikih proizvođača pa do malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Urod je znatno manji nego prošle godine pa su i cijene veće. Kako smo doznali na virovitičkoj Gradskoj tržnici, cijene povrća su porasle u prosjeku oko jednu kunu i ne izgleda kako će se spuštati.

– Cijene su možda nešto malo veće, ali zato robe imamo 30 do 40 posto manje. Suša i velike vrućine su učinile svoje. Paprika je jako oštećena i puno bacamo, a prerada još nije ni krenula i nemam kuda s tom lošijom paprikom. Plastenička rajčica je pobrana, a ova vanjska isto je dosta oštećena i mekana od sunca. Krumpir je ostao jako sitan iako navodnjavamo. Godinama se bavimo s povrćem, ali je ova godina stvarno loša – kažu nam iz OPG-a Kajganić te dodaju kako ove godine imaju znatne gubitke bez obzira na veću cijenu.

Tako se na virovitičkoj tržnici cijena rajčice kreće na oko 8 kuna po kilogramu, paprika između 8 i 15 kuna, a kilogram krumpira između 6 i 8 kuna. Osim manjeg uroda, proizvođače i prodavače na tržnici brine kvaliteta proizvoda koja je ove godine isto tako znatno lošija.

20210819 093403

– Zbog suše je kvaliteta plodova nešto lošija. Cijene su praktički zadnjih par godina identične, nema neke razlike. Ono što je možda prošle godine bilo pet kuna, ove godine je šest kuna i to je neznatna razlika. Definitivno je manji urod pa pokušavamo to sve iskompenzirati – kaže Dino Svirkovski.

Iako možda nisu značajnije porasle gledajući cijelu sezonu, cijene povrća u ovo bi vrijeme, na vrhuncu sezone, trebale biti u osjetnom padu, posebice kada je riječ o prodaji na veliko. Tako bi krumpiru u ovo vrijeme cijena trebala biti oko 5 kuna, a na veliko još manja, kao i paprici i rajčici koje su inače koštale 5-6 kuna i niže.

No, iako je ova godina takva kakva je, ipak ima potražnje za domaćim proizvodima, osobito sada kada se priprema zimnica.

– Cijene jesu veće nego što smo to navikli, ali zimnicu treba pripremiti pa nemamo previše izbora. Jedino što će količine koje ću pripremati biti puno manje nego što to inače radim – rekla nam je Ivanka koju smo zatekli kako bira papriku za zimnicu.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content