FOTO&VIDEO Slatinčani obilježili Dan sjećanja: Položeni upaljeni lampioni i zapaljeno 30 navijačkih baklji

Kao i ostali hrvatski gradovi, tako je i Slatina jučer (srijeda) obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Polaganje upaljenih lampiona uz prometnice u središtu grada započeli su učenici, nastavnici, profesori i ravnatelji slatinskih osnovnih i srednjih škola, OŠ Josipa Kozarca, OŠ Eugena Kumičića, SŠ Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole.

Obilježavanje Dana sjećanja nastavljeno je kod križa u središnjem gradskom parku, gdje su lampione položili predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Slatine predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Jakšićem i gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, predstavnici slatinskih političkih stranaka, gradskih institucija, medija, te građani. Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje predvodili su župnici slatinskih župa bl. Ivana Merza i sv. Josipa, preč. Nikola Jušić i vlč. Nikola Legac.

Potom je uslijedila tradicionalna bakljada slatinskih navijačkih skupina u čast svih poginulih branitelja i civila koji su živote utkali u slobodu Hrvatske. Navijačke skupine, Torcida, Bad Blue Boys, Kohorta i Armada, točno u 18 sati i 11 minuta, što simbolizira datum godišnjice, su u Parku 136. slatinske brigade zapalili 30 baklji u spomen na 30. obljetnicu vukovarske tragedije. Također, na zgradi stambeno-poslovnog centra na Trgu sv. Josipa, uz upaljene lampione, izložili su transparente kojima su željeli dati svoj doprinos Danu sjećanja, te su istaknuli natpis ”Zaboravit nećemo nestale i mrtve-30 godina od vaše žrtve 1991.-2021.”. Ujedno su ovaj dan posvetili i svom prerano preminulom prijatelju, velikom navijaču Dinama, hrvatskom branitelju Zlatku Prugovečkom.

Obilježavanje je završeno projekcijom filma Jakova Sedlara ”Plavi kaputić-30 godina poslije” kojim je Pučko otvoreno učilište Slatina, dan nakon ekskluzivne premijere, počastilo svoje sugrađane.

(www.icv.hr, adf; Foto&Video: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content