Općina Pitomača zabilježila značajne investicije prošle godine, načelnik Grgačić: Stvorili smo tri turističke atrakcije, a ulaganjima poboljšali kvalitetu života mještana

Novi Klopotec na Kladarskom bregu, koji je svečano otvoren u prosincu prošle godine, samo je šlag na torti velikih investicija na području općine Pitomača. Načelnik Željko Grgačić s ponosom govori o prošloj godini koju je, između ostalog, obilježio i rad na najvećem komunalnom projektu u povijesti općine – Aglomeraciji Pitomača. Podijelio je s nama najvažnije po čemu će pamtiti prošlu godinu, ali i najavio što sve mještane čeka u novoj, 2023. godini.

– Prije svega izdvajam Aglomeraciju Pitomača, najveću investiciju u općinskoj povijesti, u vrijednosti većoj od 260 milijuna kuna, koja se provodi na području općine u suradnji s našim prijateljima iz virovitičkog Virkoma d.o.o.. Kada završi, pitkom vodom i javnom odvodnjom bit će pokriveno više od polovine općinskih naselja. U prošloj godini uspješno su završeni još neki financijski značajni projekti, poput izgradnje Centra za posjetitelje Križnica čije se otvaranje za posjetitelje također očekuje uskoro te izgradnja i opremanje društvenog doma u Starogradačkom Marofu koji je predan na korištenje mjesnim udrugama- istaknuo je Grgačić i dodao.

– S posljednjim danom stare godine, koja je uzgred rečeno donijela i najveće ostvarenje općinskog proračuna od osnivanja općine, u iznosu većem od 60 milijuna kuna, završeni su i značajni projekti izgradnje i opremanja Turističko-informativnog centra Klopotec u Kladarskom bregu, kao i rekonstrukcija postojećeg objekta stare srednje škole za potrebe Centra za pružanje socijalnih usluga u zajednici – dodao je.

ZATVARANJE KLISE, POSJETITELJSKI CENTRI

Od investicija koje su značajne za općinu i njene žitelje su i sanacija i zatvaranje odlagalište komunalnog otpada Klisa, dogradnja i opremanje dograđenog dijela Dječjeg vrtića “Potočnica”, izgradnja pješačke staze u dijelu naselja Stari Gradac, nastavak rekonstrukcije Doma kulture u Pitomači, Igraonica sreće 2…

Pitomača je tako sve privlačniji turistički mamac za posjetitelje. Kako kaže načelnik Grgačić, završetkom izgradnje Centra za posjetitelje Križnica i Turističko-informativnog centra Klopotec, uz već rekonstruiranu Kuću Petra Preradovića u Grabrovnici, nakon nekoliko godina priprema i rada Općina je uspjela na malom prostoru stvoriti tri zanimljive turističke atrakcije. Stavljanjem u funkciju pomoći će razvoju turizma na području općine i županije, ali i omogućiti da se njihovim posjetiteljima predstave i brojne druge atraktivnosti kojima obiluje kraj uz Dravu, kao i onaj dio na obroncima vinorodne Bilogore.

– Istina, bit će potrebno još dosta truda i ulaganja da se spomenuti centri stave u funkciju na razini koju smo zamislili, kako se ne bi samo svojim izgledom, nego i pripadajućim sadržajem dostojno prezentirali lokalnom stanovništvu i očekivanom povećanom broju onih koji za svoj turistički obilazak odaberu neku od destinacija pitomačkoga kraja ili njegovog okruženja – smatra naš sugovornik.

Na upit kako Općina demografski pomaže stanovništvu i koje su mjere i potpore uključene u novoizglasani proračun, načelnik naglašava kako je Općini tradicionalno prioritet briga za sve generacije stanovnika.

– Sad već tradicionalno pokazujemo da nam nije strana skrb o djeci, mladima, umirovljenicima, ali i svima onima kojima je pomoć potrebna. Osim osiguranja potrebnih financijskih sredstava za rad proračunskog korisnika Dječji vrtić “Potočnica”, u općinskom proračunu osigurana su sredstva za sufinanciranje rada pitomačke osnovne i srednje škole, kao i Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici, stipendiranje općinskih studenata, sufinanciranje polaznika predškolske igraonice Glazbene škole “Jan Vlašimsky”, ali i najmlađih polaznika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju iz Virovitice.

DJECA I UMIROVLJENICI PRIORITET

– Zbog posljednjih godina iskazanog izuzetno velikog interesa naših žitelja za smještajem djece u dječji vrtić, u planu su projekti usmjereni na povećanje postojećih kapaciteta vrtića. Očekujemo da ćemo već od ove jeseni omogućiti da vrtić pohađa više od 200 radosnih polaznika – najavljuje načelnik.

Nastavljaju i brigu za mlade obitelji programom mjera koje, između ostalog, uključuju naknadu za novorođeno dijete koja se podiže na 400 eura te sufinanciranje kupnje građevinskog zemljišta, odnosno kupnju prve stambene nekretnine.

Suradnju s Udrugom umirovljenika hrvatske općine Pitomača planiraju nastaviti kroz aktivnosti na projektima “Pitomi trolejbus” i “Vrckavi penzići” koji su se pokazali kao izuzetno prihvaćeni od starije populacije. Općina će i dalje isplaćivati pomoć za uskrsne i božićne blagdane umirovljenicima s najnižim mirovinama, a u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Virovitica nastavljaju i aktivnosti projekta Mobilnost za samostalnost, kao i s trajnim prigodnim darivanjem najpotrebitijih.

Općinska posvećenost udrugama u sportu i kulturi, kao i onima kojima navedeno nije osnovna djelatnost vidi se kroz osiguranje potrebnih financijskih sredstava za njihov kontinuirani rad, ali i podrškom u projektima koje nominiraju radi podizanja kvalitete života i aktivnosti umirovljenika.

– Prošlu godinu je tako obilježila suradnja s Udrugom umirovljenika hrvatske općine Pitomača koja je bila nositelj aktivnosti programa “Zaželi II” zahvaljujući kojemu je u Udruzi zaposlenje našlo 25 žena koje su skrbile o 150 starijih i nemoćnih osoba kojima je njihova pomoć prijeko potrebna – kaže načelnik Grgačić.

BOLJA KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

Nova godina znači nastavak ulaganja. Očekuju, kaže, završetak velikih investicija među kojima je i izgradnja nove skele na Križnici.

– Završena velika ulaganja ostavljaju nam dovoljno prostora da se posvetimo novim projektima, među kojima bih svakako istaknuo one vezane uz najmlađu populaciju žitelja naše općine – stavljanje u funkciju posljednjeg dijela dogradnje Dječjeg vrtića “Potočnica” u Pitomači, početak aktivnosti na rekonstrukciji starog objekta Područne škole u Starom Gracu i njegovu prenamjenu u podružnicu pitomačkog dječjeg vrtića, odnosno izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog objekta dječjeg vrtića namijenjenog jasličkom uzrastu djece – objašnjava načelnik.

Izdvaja i očekivani početak infrastrukturnog uređenja proširenog dijela gospodarske zone Rakitka u Kladarama, projekta koji ima za cilj stvoriti uvjete za ulazak u zonu još nekoliko zainteresiranih gospodarskih subjekata.

– Što se tiče podizanja razine izgrađenosti komunalne infrastrukture, nastavit ćemo u zacrtanom smjeru i pokušati dovesti sustav javne vodoopskrbe i u Križnicu, posljednje općinsko naselje bez javne vodoopskrbe. Ako se ukaže mogućnost, bit ćemo spremni širiti postojeću Aglomeraciju te kanalizacijsku mrežu izgraditi i u naselju Velika Črešnjevica budući da i za to također imamo spremnu potrebnu građevinsku dokumentaciju – zaključuje načelnik Željko Grgačić.

(www.icv.hr, ib)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content