I ove godine na Veliku subotu orahovački vatrogasci nastavili tradiciju čuvanja Isusova groba

Velika je subota i crkva se okuplja oko Isusova groba u molitvi i razmatranju njegove muke i smrti na križu. Iz tog razloga vrata crkve obično su od jutra otvorena kako bi vjernici mogli pohoditi Isusov grob.

Na inicijativu dugogodišnjeg orahovačkog vatrogasca Mate Orine, te u organizaciji Vatrogasne zajednice i DVD-a Orahovica, već sedam godina u orahovačkoj župnoj Crkvi Našašća Svetog križa, vatrogasci s područja Vatrogasne zajednice čine stražu Isusova groba. Tako su se i ove godine od 8 do 13 sati izmjenjivali stražari.

-Ova tradicija raširena je na prostorima Republike Hrvatske u više oblika. Početkom prošlog stoljeća ovu tradiciju prihvaćaju i vatrogasci posebice u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske. U vatrogasnom Vježbovniku iz 1932. godine piše: “U Velikom tjednu postave se dva člana, jedan s lijeve, drugi s desne strane groba u svečanoj odori s kacigama na glavama u stavu mirno. Izmjena se vrši svaki sat uz vođu, koji je za tu svrhu određen. Svakom od vatrogasaca bila je čast i ponos stajati u ovoj svetoj straži – rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Orahovica Mario Gubeljak.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content