Jezero Slanac u okolici Slatine ima veliki potencijal za turizam i rekreaciju

Virovitičko-podravska županija obiluje prirodnim resursima, a jedno od njih je i manje poznato, ali ništa manje atraktivno i jezero Slanac nedaleko grada Slatine. Ovo akumulacijsko jezero prostire se na površini od 86 hektara i kao takvo pripada većim jezerima u Slavoniji. Prvenstvena namjera jezera je zaštita od poplava zapadnog dijela područja grada Slatine, odnosno naselja Radosavci i Gornji Miholjac, te područja općine Sopje, a nalazi se dijelom i na području općine Voćin.

Posjetili smo ovaj potencijalni biser Slavonije čiji je potencijal i turistička destinacija, odnosno njegov okoliš može poslužiti za lovne, ribolovne i ine rekreacijske sadržaje poput biciklizma i slično. Da bi saznali kako stoje stvari posjetili smo Športsko ribolovnu udrugu „Šaran” Bakić koja brine o 60 hektara vodene površine i oko 7,5 km obale, dok o ostatku brine ŠRU „Pastrva” Voćin.

Na doista lijepom dijelu naselja Bakić, okruženo jezercima i raznovrsnim biljem nalazi se samo sjedište ŠRU „Šaran”, a dočekao nas je predsjednik i vrlo iskusni ribolovac i poznavatelj ribolovnih propisa Damir Kireta koji nas je odmah na početku našeg susreta upoznao s pričom koja je krenula još tamo u srpnju 2015. godine kada je jezero Slanac bilo i svečano otvoreno.

Collage Fotor 8

– Tada je rečeno da dugoročni planovi obuhvaćaju pješačke staze, biciklističke staze i ‘bike-park’, adrenalinski park za djecu i odrasle, kajakaštvo i jedriličarstvo, turističko-informativni centar, kamp, sanitarni čvor i restoran, te javno parkiralište na ulazu u zonu jezera, molove na vodi, staze za ribolov i još mnogo toga, no činjenica je da točno 8 godina poslije u rekreativnom smislu realiziran samo lov i ribolov kojim upravljaju lovačke i ribolovne udruge. No mi ribolovci imamo svoju zadaću, brinuti se o ekologiji, ribljem fondu, poštivanju propisa i sigurnosti ribolovaca i ostalih posjetitelja jezera. U tom smislu želimo osigurati što više ribolovnih mjesta jer ovo što imamo sada ni približno nije dovoljno za ribolovni turizam koji je vrlo popularan jer njime se mogu baviti i djeca i odrasli. Nadam se da će se u što skorije vrijeme organizirati zajednički sastanak lovaca i ribolovaca sa lokalnom samoupravom i predstavnicima Hrvatskih voda s ciljem uređenja ceste oko jezera i samog pristupa jezeru jer to je neophodno da možemo održavati natjecanja, treninge i rekreativna druženja što spada u plan i program rada svih ribolovačkih udruga, pa tako i naše i u slučaju jezera Slanac, isto tako i Voćinske – rekao je Kireta dodavši da se brinu za poribljavanje vode.

– Poribili smo vodu sa šaranskom mlađi, a osim šarana u njoj ima i amura, štuke, bijele ribe, soma, smuđa i drugih vrsta. Ovo jezero je površinski gledano uistinu veliko, ali i duboko jer ponegdje dubina doseže i do 7 metara, što je za ova naša područja prilično duboko. Želja nam je postaviti letvicu visoko jer jezero Slanac uistinu to i zaslužuje. Za sada postoji voda, ali nema površine za prihvat ribolovaca i turista tako da sada djeluje više kao jezero duhova nego ljudi. Siguran sam da se o tome razmišlja i da će se krenuti u akciju. Mi ribolovci smo spremni i „zasukati ćemo rukave” da se u konačnici možemo nekome pohvaliti ovim našim lijepim jezerom – zaključio je predsjednik ŠRU „Šaran” Bakić Damir Kireta, a mi smo nakon tog obišli Slanac i sami se uvjerili u njegovu raskoš i ljepotu.

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content