Kako proizvesti što više i što kvalitetnije hrane? Odgovore traže eminentni stručnjaci na skupu “Hranom do zdravlja” u Osijeku

U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek danas (14. rujna 2023. godine) u Osijeku je počeo 14. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Hranom do zdravlja“.
Na dvodnevnom skupu, u prostorijama Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, okupili su se istaknuti stručnjaci iz šest država koji se bave ovom, sve važnijom i utjecajnijom tematikom.

Predsjednik Organizacijskog odbora ovog skupa i dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Jurislav Babić kazao je da je cilj ovogodišnjeg Skupa okupiti eminentne stručnjake iz akademske zajednice, stručnjake iz industrije, nutricioniste, prehrambene tehnologe, farmaceute, liječnike i sve druge kojima su u fokusu interesa hrana i utjecaj hrane na zdravlje, u bilo kojem aspektu. Njihov broj i pripadnost različitim znanstvenim i stručnim područjima potvrđuju važnost teme i daju posebnu interdisciplinarnost ovome Skupu.

Otvorenju skupa nazočio je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić. Uz čestitke organizatorima i sudionicima znanstveno-stručnog skupa poželio je da zaključci konferencije budu konkretno primijenjeni u gospodarstvu.

– Konferencija „Hranom do zdravlja“ puno govori o novim procesima u proizvodnje hrane, a prije svega je prilika za razmjenu iskustava na znanstvenoj razini osoba koje se bave ovim područjem. Prilika je to i za novo umrežavanje, da ljudi koji su aktivni u tom području prenesu svoja znanja na gospodarstvo koje će se baviti proizvodnjom hrane. To je osobito važno za proizvodnju hrane koju u Slavoniji i Baranji smatramo temeljem s obzirom na naše resurse, prije svega poljoprivredno zemljište i potom proizvodnju životinja, što sve zna biti dosta ugroženo pojedinim procesima i komplikacijama – rekao je Miletić.

Rektor Sveučilišta J. J. Strossmayer Vlado Guberac upozorio je da se zbog rata u Ukrajini u zadnje dvije godine najčešće u javnosti govori o energiji i hrani. Istaknuo je zadovoljstvo uključenjem gotovo svih članice Sveučilišta u rad konferencije te istaknuo kako im je temeljna želja da kroz znanstvena istraživanja, nove spoznaje i rezultate predlože kako proizvesti što više i što kvalitetnije hrane u agroekološkim uvjetima koji su svake godine sve nepovoljniji i teži.

– Hrvatska gospodarska komora daje potporu konferenciji jer se nalazimo u vremenu brojnih izazova pred prehrambenom industrijom. Današnji potrošači žele živjeti duže i zdravije te konzumirati hranu u skladu sa svojom životnom dobi i životnim stilom. Isto tako primjećujemo trendove da se sve više konzumira hrana u sklopu održive prehrane, znači koja je proizvedena uz minimalni ugljični otisak i minimalni utjecaj na okoliš i klimatske promjene. Tu su i brojne inovacije – kazao je Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević te naglasio temeljne probleme u traženju odgovora hoće li prehrambena industrija odgovoriti na te izazove.

Naime, kako je rekao, Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane za vlastite potrebe, a samo prošle godine ostvaren je vanjskotrgovinski deficit više od 1,4 milijardu eura u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i taj trend se nastavlja.

Istaknuo je još problem cijena hrane, čije je povećanje više od 10 posto, što je najviše u Eurozoni i predstavlja udar na najsiromašnije stanovništvo kojemu je zdrava prehrana postala nedostižna. Treći problem je, naglasio je Kovačević, niska produktivnost prehrambene industrije koja je manja od 50 posto prosjeka EU.

IMG 8279 Custom

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content