U OBŽ razminirano 25,3 hektara šuma i šumskog zemljišta: Do kraja listopada županija će biti potpuno slobodna od mina

U Osijeku je danas (srijeda) održana završna konferencija projekta “Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA”. Tim projektom razminiranja, obnove šuma i šumskog zemljišta, riješeni su problemi zagađenosti minama dijelova Osječko-baranjske županije, prvenstveno Parka prirode “Kopački rit” i Regionalnog parka Mura-Drava.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je kroz taj projekt te kroz projekte “Fearless Velebit” i “Karlovac Karst” zajednici vraćeno gotovo 60 četvornih kilometara razminiranog, minski sumnjivog područja za daljnje gospodarske, poljoprivredne, ekološke i ostale aktivnosti.

– Protuminsko djelovanje jedna je od prioritetnih zadaća Vlade Republike Hrvatske u koju se već gotovo 26 godina sustavno ulaže, kroz državni proračun i sredstva posebne naknade za općekorisnu funkciju šuma, ali i kroz bespovratna sredstva iz fondova EU- rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Božinović te dodao kako su svi do sada zacrtani planovi razminiranja po županijama uspješno provedeni.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekao je kako je kroz ovaj projekt razminirano oko 25 četvornih kilometara, ocijenivši ga iznimno važnim za grad Osijek.

– Ovaj će projekt doprinijeti tome da smo sigurna destinacija, pogotovo u ovom vremenu kada bilježimo značajan rast i obaramo rekorde turističkih dolazaka i noćenja. To je preduvjet svakog daljnjeg razvoja. Tko god dođe u Osijek najčešće posjeti i okolicu Osijeka, prvenstveno područje Baranje– kazao je Vulin.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić najavio je kako će Osječko-baranjska županija do listopada biti slobodna od mina.

– Na velikom području naše županije ostale su mine iz Domovinskog rata, koje smo godinama polako čistili. Deseti mjesec ove godine će biti trenutak kada će cijela Osječko-baranjska županija biti slobodna od mina, što je vrlo bitno ne samo za sigurnost nego i za gospodarski razvoj– rekao je župan Anušić.

Vrijednost projekta je 49,05 milijuna eura, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva EU, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Razdoblje provedbe je od 23. lipnja 2015. godine do 23. rujna 2023. godine.

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content