Završetak obnove osječke barokne jezgre: Kroz Tvrđu prošetao i premijer Plenković

Prilikom svog boravka jučer (petak) u Osijeku predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zajedno s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem obišao je izložbu „Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma“ u Muzeju likovnih umjetnosti te završene radove u okviru projekta „Razvoj  i unaprjeđenje osječke Tvrđe“.

Aktualni radovi na obnovi osječke Tvrđe su najveći u povijesti, a riječ je o jednom od strateških projekata Grada Osijeka vrijednom 16,9 milijuna eura, od čega je 8,9 milijuna eura bespovratnih sredstava. Projektom je obnovljena površina od oko 30.000 m2, a radovi su obuhvatili izgradnju kanalizacijske, vodovodne i vrelovodne, telekomunikacijske i elektroenergetske mreže, izgradnju kolničke konstrukcije, popločavanje ulica i pješačkih površina te obnovu javnog rasvjetnog sustava.

– Bitno je reći da se građani koji žive u Tvrđi sada mogu priključiti na gradsku toplanu. Radovi su bili izuzetno izazovni jer su ovdje srednje škole, fakulteti, rektorat, gradska uprava, muzeji i ugostiteljski objekti koji su trebali normalno živjeti i obavljati svoje poslove dok se odvijaju radovi. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo ih završili dva mjeseca prije roka – rekao je gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je da se na području grada Osijeka provode EU projekti vrijedni 200 milijuna eura, poput modernizacije tramvajske infrastrukture, nedavno otvorenog podvožnjaka na ”Čepinskoj”, pročistača otpadnih voda, obnove Zračne luke Osijek, luke za rasute terete i drugih te zahvalio predsjedniku Vlade, ministarstvima i državnim poduzećima na podršci Gradu Osijeku.

mini os10
foto: OBŽ

Župan Ivan Anušić osvrnuo se na sastanak s predsjednikom Vlade u sjedištu gradske uprave. Kazao je kako se razgovaralo o izgradnji novog Kliničkog bolničkog centra Osijek i rješavanju prepreka koje se javljaju kod tako velikih i složenih projekata.

– Sve prepreke su riješene i KBC Osijek će već iduće godine biti spreman za izgradnju. Osobito važna tema razgovora za županiju bila je u vezi izgradnje i sufinanciranja izgradnje I. gimnazije, koja je u visokoj fazi izgrađenosti. Dogovorili smo sve daljnje korake, a to je naravno natječaj iz NPOO. Iskomunicirano je niz projekata iz OBŽ i Grada, svi su u različitim fazama, od priprema i realizacije do već realiziranih poput podvožnjaka na Čepinskoj cesti, RDC-a, GC-a i drugih koji se financiraju kroz ministarstva, fondove EU i pomoć Vlade RH. Moram naglasiti odličnu suradnju, razumijevanje i prihvaćanje Vlade RH za sve projekte koje smatramo bitnim za razvoj Osijeka i OBŽ te zahvaljujem premijeru, kao i ministrima i svima koji su sudjelovali u projektima – kazao je župan.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da je u svjetlu ogromnih investicija u zdravstvenu infrastrukturu, ukupno više od 2,15 milijardi eura, jedna od glavnih tema sastanaka bila da dio tih sredstava, kao i dodatna sredstava, treba ići u KBC Osijek.

– Kroz kontekst obnove u Zagrebu se investira u sve državne bolnice, u Rijeci će za 2do3 mjeseca biti otvoren novi blok, bolnica Majka i dijete, u Puli smo otvorili bolnicu, u Bjelovaru smo preuzeli financiranje bolnice, u KBC Split se rade ogromne investicije i red je da četvrti hrvatski grad, koji još uvijek ima koncept tzv. paviljonskih bolnica, dobije svoj novi centar, KBC te na taj način digne razinu zdravstvene usluge za grad i sve u županiji i županijama koje gravitiraju ovdje radi odgovarajućih zdravstvenih usluga – poručio je premijer. (www.icv.hr, tj, foto: OBŽ) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content