Osijek je od 20. do 24. studenog domaćin Državnog kuharskog natjecanja: Sandra Jadek, Ivan Đukić i Dražen Šafar članovi stručnih ocjenjivačkih žirija

I ove godine Hrvatski kuharski savez okuplja kuhare i slastičare u Danima hrvatskog kulinarstva, Državnom natjecanju kuhara i slastičara. Manifestacija će biti održana u novootvorenom Gospodarskom centru Osijek od 20. do 24. studenog sa završetkom u sklopu gala večere u hotelu Osijek.
 
– Najznačajnija manifestacija kulinarske struke u Hrvatskoj, “Dani hrvatskog kulinarstva”, održat će se po 15 put. Cilj manifestacije je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napretka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke, promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine. U navedenom razdoblju Osijek će biti mjesto susreta za vrhunske kuhare i slastičare, ali i one koji to žele postati, te mjesto razmjene kulinarskih iskustva i znanja, povezivanja s kolegama i prije svega, dobra prilika za promociju struke i animiranja novih generacija za upise u ova prekrasna zanimanja– ističu iz HKS-a te najavljuju kako, uz kategorije za konkurenciju za prvaka, nude i druge natjecateljske kategorije.

– Kuhari se mogu prijaviti u više kategorija, bez obzira na mjesto zaposlenja. Uz natjecanja, svakoga dana osigurat ćemo i vrhunske kulinarske i slastičarske radionice koje će biti besplatne za sve sudionike. Središnji sadržaji manifestacije su 13. natjecanje učenika “Kamelija kup”, 10. Državno prvenstvo slastičara i 15. Državno prvenstvo kuhara. Kategorije natjecanja podijeljene su u više od 20 kategorija i podkategorija i na taj se način mogu izraziti svi kuhari i slastičari, od onih koji rade u bolničkim kuhinjama, preko onih koji su zaposleni u street food restoranima, a naravno, najprestižnije kategorije poput kategorija za Državnog prvaka namijenjene su kuharima s najvećim ambicijama. Dio kategorija odnosi se na dolazak s već pripremljenim eksponatima, dok se drugi dio odvija uživo. U pet dana manifestacije bit će održano devet kategorija kuharstva plus potkategorije (pobjednik/ca osvaja titulu državnog prvaka Hrvatske u kuharstvu), zatim pet kategorija slastičarstva uz potkategorije u kojima pobjednik osvaja titulu državnog prvaka Hrvatske u slastičarstvu, te “Kamelija kup”, natjecanje učenika završnih razreda srednje škole smjer kuhar, slastičar i konobar– dodaje tajnik HKS-a Aleksandar Vucković.

Natjecanja se u potpunosti odvijaju na dobro opremljenim mobilnim kuhinjskim jedinicama uz pasku i “feedback” prekaljenog međunarodnog sudačkog žirija. Prijave se zaključuju 6. studenog, a za sva dodatna pitanja, pojašnjenja vezana za prijavnice, obratiti se možete putem e-maila ili na broj 042/300-022.

Posebna priča ovog natjecanja je revijalno izdanje natjecanja Bocuse d’or Croatia.

– Ovo natjecanje je edukativnog karaktera te neće biti proglašeni pobjednici, već će sudionici dobiti uvid u koncept natjecanja, pokazati razinu pripreme, znanja i vještina. Osigurat ćemo potreban “feedback” za bolje nastupe na idućim izdanjima preko međunarodnih ocjenjivača koje će predvoditi Christian André Pettersen, pobjednik Europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostruki osvajač trećeg mjesta u finalu Bocuse d’Or-a u Francuskoj– zaključuju iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Važnu ulogu na ovom velikom natjecanju imat će i sjajni mladi slavonski kuhari i slastičari, a posebno vrhunski slavonski kuhari Ivan Đukić, Dražen Šafar i Sandra Jadek koji će biti dio stručnih ocjenjivačkih žirija.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content