U Našicama spaljeno gotovo tri tone droge: Samo sa zapljenom 244 kilograma heroina spašeno preko 100 ljudskih života

U tvornici NEXE d.d. u Našicama održano je 19. po redu spaljivanje opojnih droga zaplijenjenih i oduzetih u nizu ranije provedenih kriminalističkih istraživanja u Republici Hrvatskoj, većinom tijekom 2021. godine. Tijekom današnjeg (ponedjeljak) postupka uništavanja, spaljeno je ukupno 2 tone i 900 kilograma droge odnosno: 244,31 kilograma heroina, 766,23 kilograma kokaina, 1.241,82 kilograma marihuane i hašiša; 17,16 kilograma i 813 komada MDMA i derivata, 68,62 kilograma amfetamina, 250 kilogramag ketamina, 1.103 komada LSD (markice), 1.282.135 komada, 0.2 kilograma i 1.2 litara tvorničkih tableta i pripravaka te 32,28 kilograma punila.

Uništavanju droga prisustvovali su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” Andrea Ledić sa suradnicama, voditelj Službe kriminaliteta droga Ravnateljstva policije Dražen Rastović, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece s načelnikom PP Našice Ivicom Bukvićem te pomoćnik ravnatelja HZJZ i član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković. Ispred tvrtke NEXE d.d. spaljivanju je prisustvovao i predsjednik Uprave Ivan Ergović sa članovima Uprave i suradnicima.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako je suzbijanje kriminaliteta droga, unutar borbe protiv teškog i organiziranog kriminaliteta, na razini EU označen kao prioritet, te da je uspostavljen nacionalni sustav suzbijanja zlouporabe droga gdje je hrvatska policija, uz carinu, najznačajniji nositelj aktivnosti suzbijanja ponude droga na ilegalnom tržištu u RH.

– Ovo je 19. po redu spaljivanje droge, računajući od prvog koje je bilo 2008. godine. Na ovaj način ne samo da smo spriječili pojavu ove droge na ulicama, već smo kriminalnim skupinama, u najvećoj mjeri Balkanskom kartelu, nanijeli izravnu financijsku štetu od gotovo 60 milijuna eura, a što je cijena koju bi droga postigla na ulici. Ako primijenimo metodologiju računanja “vrijednosti” droga po australskoj metodi, samo smo zapljenom 244 kg heroina spasili preko 100 ljudskih života- istaknuo je Milina te dodao kako Hrvatska ima vrlo vidljivu ulogu i vrlo opipljive rezultate u suzbijanju zlouporaba droga, a što će i nastaviti činiti.

Naglasio je i razvijenu suradnju s regionalnim, europskim i ostalim svjetskim policijama i agencijama za borbu protiv droga, te dodao kako je jedan od vidova borbe protiv zlouporabe droge u širem smislu upravo i trajno uništavanje droge zaplijenjene i oduzete u
kriminalističkim istraživanjima.

Prema riječima načelnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, pojavnost novih droga je svakodnevna, zbog čega Centar prvenstveno radi na edukaciji za prepoznavanje novih droga. Time aktivno pridonosi rasvjetljavanju djela iz područja kriminaliteta droga, razvijajući i usavršavajući nove metode vještačenja vezano uz proizvodnju i profiliranje opojnih droga, a značajan iskorak u vještačenjima droge napravljen je nabavom različitih analitičkih instrumenata, te razvijanjem i uvođenjem u
svakodnevni rad novih metoda.

Pomoćnik ravnatelja HZJZ i član povjerenstva za suzbijanje zlouporaba droga Željko Petković je istaknuo kako je cijena ovisnosti koju konzumenti i društvo plaćaju visoka, kao i troškovi za javno zdravstvo i javnu sigurnost.

Podsjetio je i kako je u veljači ove godine donesena nova Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine (NN 18/2023) kojom su definirani prioriteti i odgovori na modalitete i trendove pojavnosti droga, ostalih ovisnosti i ovisničkih ponašanja, sukladno aktualnim međunarodnim i nacionalnim potrebama.

Spaljivanje droge ukazuje na dobar rad policije i drugih institucija, kao i da će se nastaviti kontinuirana borba u suzbijaju svih vrsta s drogom povezanih nelegalnih radnji koje su u današnje vrijeme fenomen kako na području Republike Hrvatske, tako i na području Europe.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content