Evo zašto u kafićima uz kavu ide i čaša vode: Mnogi misle da je za piće, ali priča je drugačija

Iako se ležerno ispijanje kave pojavilo u 16. stoljeću kod Turaka i Grka, u zapadnoj Europi je ovaj ritual nastao mnogo kasnije, krajem 19. stoljeća. Zanimljivo je da voda, koja se poslužuje uz kavu, nije bila namijenjena za piće. Naime, tada su se mnoge dame žalile da imaju probleme sa žličicom koja služi da se šećer umiješa u kavu.

Nije im se svidjelo što ju prljaju pjenom, a zatim takvu moraju staviti na rub tanjurića. Mnogi su tada taj potez smatrali nekulturnim i nimalo elegantnim. Stoga su ugostitelji uveli čašu vode koja se dobiva uz kavu – prenosi dnevno.hr

Njezina svrha je bila da gosti mogu isprati prljavu žličicu, a tek onda ju spustiti na tanjurić. Isprva se čaša vode koristila za odlaganje prljave žličice, no ovaj ritual je promijenio značenje od 1873. godine, kada su se uvodili prvi sustavi gradskog vodovoda, iz planinskih izvora.

Danas se to smatra dobrom praksom

Tada su ugostitelji željeli pokazati da pića pripremaju s kristalno čistom izvorskom vodom. Danas, kada dobijete čašu vode uz kavu, to se smatra dobrom i pristojnom praksom.

To su usvojili mnogi kafići i restorani u svijetu, no činjenica je da postoje mjesta gdje to nećete dobiti ako izričito ne zatražite.

(dnevno.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content