Inovativni pristup obrazovanju: Mladi vatrogasci iz Općine Lukač angažirani u programu školskog vatrogastva, učenici se upoznaju s preventivom i opremom

Eksperimentalni program “Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja”, čiji je nositelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, predstavlja inovativan pristup obrazovanju koji se provodi u Hrvatskoj. Ovaj program ima za cilj unaprijediti odgojno-obrazovni sustav kroz produženi boravak u školi, pružajući učenicima dodatne mogućnosti za učenje, razvoj vještina i aktivnosti. Pokrenut je kao odgovor na potrebu za modernizacijom odgojno-obrazovnog sustava u Hrvatskoj, a u njega se uključila i Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje.

Prema riječima ravnatelja Saše Topića, program se fokusira na pružanje kvalitetnijeg obrazovanja putem produženog boravka u školi, koji postaje dinamično središte različitih oblika učenja i aktivnosti te koji se provodi kroz četiri odgojno-obrazovna programa, a posebno zanimljiv je program B2 koji se odnosi na izvanškolske aktivnosti.

IMG 1350 Custom

– Izvanškolske aktivnosti do sada su se u potpunosti provodile izvan škole i nisu imale nikakve poveznice sa školom, pogotovo financijske, no to se promijenilo provođenjem ovog eksperimentalnog projekta. Ministarstvo, koje je nositelj aktivnosti, ponudilo je mogućnost utvrđivanja interesa za aktivnosti koje spadaju u B2 program, a nakon toga škola ima mogućnost osigurati sredstva preko Ministarstva za njihovo sufinanciranje. Mi smo prepoznali nekoliko programa kojima bi bilo dobro dati potporu i koji su lokalno zanimljivi. Tako imamo KUD-ove kojima smo ponudili mogućnost sufinanciranja što je prihvatilo KUD Dugo Selo Lukačko, tu su nam i dramske radionice, dva programa iz Udruge “Malci genijalci” koji se tiču razvoja njihovih intelektualnih vještina, a imamo i lokalno vatrogasno društvo koje provodi određene sportsko-vatrogasne aktivnosti te se mladi uče teoriji- ističe Topić.

Središnji fokus upravo je na mladim vatrogascima koji su se odlučili angažirati u aktivnosti vezane uz vatrogastvo, a pojedinci su i pripadnici vatrogasnih zajednica s područja općine Lukač. Spomenute aktivnosti provode se upravo u suradnji s VZO Lukač, a više o istima rekao je voditelj izvanškolskih aktivnosti Robert Teskera koje provodi s vatrogaskinjom Tanjom Lacko.

– Cilj izvannastavne aktivnosti je upoznavanje djece osnovnoškolskog uzrasta sa vatrogastvom, s nekim preventivnim mjerama u vatrogastvu te poticanje na fizičku aktivnost kako bi ih odvojili od njihovih svakodnevnih “obaveza” na računalu i mobitelima. Važno ih je uputiti u vatrogastvo iz razloga preventivnih mjera i postupaka, jer najbolje je dok djecu učimo od malih nogu kako postupati u određenim slučajevima kako bi imali što manje intervencija i nezgoda u budućnosti, ali i u sadašnjosti. Mnogi od njih veće jesu uključeni u rad dobrovoljnih vatrogasnih društava na području cijele općine i tu se uočava razlika. Djeca već poznaju dobar dio tematike, poznaju opremu i poznaju rad sa opremom tako da imaju veliku prednost. Koncipiran način te izvanškolske nastave je da imamo petnaestak minuta čisto neke teorije gdje djecu poznajemo što, kako i na koji način se odrađuje, čemu služi koja oprema, a ostalo su poligonske igrice gdje potičemo fizičku aktivnost i samu upotrebu vatrogasne opreme- govori Teskera i naglašava kako trenutno imaju 35 polaznika te da, dok traje zimski period, aktivnosti provode u školskoj dvorani. 

IMG 1444 Custom

Kroz sve navedene aspekte, zaključujemo da program “Osnovna škola kao cjelodnevna škola” pruža sveobuhvatan pristup obrazovanju koji nadilazi klasične školske aktivnosti, te uključuje i važne izvanškolske programe kao što je vatrogastvo. Ova inicijativa ima za cilj stvaranje obrazovnog okruženja koje podupire razvoj cjelovitih vještina učenika, njihovu fizičku aktivnost te osnaživanje njihove povezanosti s lokalnom zajednicom.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content