Krojačice IOŠ Slatina sudjelovale na zanimljivoj radionici “Antuntun razlupano jaje on zašiva koncem”

Zavičajni muzej Slatina je u suradnji s Centrom izvrsnosti kompetencija Zagreb organizirao uskrsnu radionicu tradicijskoga ukrašavanja pisanica šivanjem, nadahnutu tradicijom 70-ih godina 20. stoljeća.

Radionica “Antuntun razlupano jaje on zašiva koncem” organizirana je za sve zaljubljenike u tradiciju kao i mlade koji su zainteresirani za očuvanje i oživljavanje običaja slatinskoga kraja. Tradicijska tehnika ukrašavanja pisanice koncem datira još iz davnih vremena, a u našem kraju pojavljuje se u selima uz južnu obalu rijeke Drave.

Slika 3

U narodu poznate kao “šivane pisanice,” bile su uskrsni poklon osobama kojima se pokazivala velika naklonost, jer je za ovakvu izradu pisanice potrebno puno vremena i truda.

U to su se uvjerile i učenice zanimanja krojač Industrijsko-obrtničke škole Slatina, koje su sa svojim nastavnicama, Paulom Kukuljević Idek i Spomenkom Prša, sudjelovale na radionicama koje je vodila Jasna Horvat.

Slika 4

Ova radionica, vrlo zanimljiva naziva, učenicama je dala uvid u stare metode ukrašavanja pisanica vezom, opletom i krpanjem. Starinski načini koji i danas u ova moderna vremena ima svoju čar. “Antuntunove” pisanice su izložene u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Slatina kako bi i ostali učenici i nastavnici mogli vidjeti i proučiti kako izgledaju “šivane pisanice”.

(www.icv.hr, adf, IOŠ Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content