Legenda bi slavila okrugli 80. rođendan: U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana slavonska večer „S Kićom u srcu“

Uoči 80. obljetnice rođenja jednog od najpoznatijih slavonskih i hrvatskih glazbenika Krunoslava Kiće Slabinca u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici sinoć (srijeda) je održana večer pod nazivom „S Kićom u srcu“. Pjesmom, poezijom i pričama o legendarnom Kići, Dražen Bunjevac, Trpimir Markotić i Damir Mihaljević evocirali su vlastita sjećanja na ovog slavonskog umjetnika.

Moderatorica večeri Mirjana Kotromanović uvodnom je riječi u ime ravnatelja Knjižnice pozdravila sve prisutne, a pjesmom iz ranijih vremena Kićine biografije „Na kraj sela čađava mehana“ počela je ova slavonska večer posvećena glazbeniku čija je bogata i uspješna glazbena karijera trajala više od pedeset godina.

20240327 183307

Glavni inicijator večeri posvećene legendarnom slavonskom pjevaču Dražen Bunjevac prisjetio se svojih prvih doticaja s Kićinom glazbom, otkrivši kako je ljubav prema njemu naslijedio od oca.

– Svatko je tada u šoru imao nekoga tko posjeduje najbolji gramofon i najbolje ploče. Tih  davnih vremena dolazi do Kićinog uzleta u svijetu glazbe s pločom “Rock And Roll”. Slušali smo ju i pitali se tko to pjeva, a nije Elvis i dobro mu parira. Uz to, Kićo je u vlastitoj emisiji na Televiziji Zagreb promovirao svoje pjesme i zbijao svakakve šale. Tu sam uvidio da je majstor svog zanata – prisjeća se Bunjevac.

Svoje susrete s jednim od najvećih promicatelja Slavonije i njene tamburaške glazbe sjeća se i Trpimir Markotić, doajen novinarstva Virovitice i okolice.

20240327 182322

– Kao voditelj i urednik tada popularne emisije u programu Radio Virovitice „Nek’ zvone tambure“ razgovarao sam s eminentnim imenima hrvatske tamburaške glazbe, pa je tako u nekoliko navrata moj gost bio i Kićo. Tijekom gostovanja, kao pravi šoumen, uvijek bi imao spremnu neku šalu, pa su slušatelji tražili da ga češće zovem u program. I danas, kada ga više nema, gotovo svake subote čuje se njegov glas u emisiji za osobe treće životne dobi „Zlatne godine“ – ističe Markotić.

Iako su njegove pjesme prerasle u neslužbene himne ovoga kraja, Krunoslav Kićo Slabinac nije bio samo pjevač, već cjeloviti umjetnik, zabavljač, skladatelj, tekstopisac i aranžer. Jedan od onih koji su imali prilike s njim svirati i surađivati bio je i Damir Mihaljević, ravnatelj Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Virovitica.

– Kićo nije bio samo glazbenik, već netko s vrlo izraženom karizmom. Pokazao je da glazbenik mora biti interaktivan na pozornici, da mora imati to nešto u sebi kako bi tu energiju prenio na publiku. Kićo je u tome bio velemajstor. Imao je karizmu kojom je znao „pogoditi u dušu“ sve koji ga slušaju, da ustanu i zajedno s njim pjevaju. Baš kao što to radi Mišo Kovač, Kićo je to radio u Slavoniji – zaključuje Mihaljević.

20240327 182431

Uz večer slavonske pjesme, priče i poezije u Gradskoj knjižnici i čitaonici otvorena je i prigodna izložba ploča i memorabilija kojom su se svi zainteresirani podsjetili na umjetnikov rad i njegova najbolja ostvarenja.

 

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content