Općina Voćin i komunalna problematika: Županijska vijećnica Željka Ilijaš Baričević odgovorila načelniku Filiću

Županijska vijećnica Željka Ilijaš Baričević reagirala je na javno priopćenje načelnika Općine Voćin Predraga Filića, a vezano uz komunalnu problematiku na području Općine Voćin, koja je bila jedna od tema aktualnog sata na posljednjoj sjednici županijske Skupštine. 

Njen odgovor prenosimo u cijelosti: 

Na web portalu www.icv.hr 13. ožujka 2024. godine objavljeno je javno priopćenje načelnika Općine Voćin Predraga Filića u tekstu naslovljenom „Načelnik Općine Voćin Predrag Filić reagirao na prozivke županijske vijećnice Željke Ilijaš Baričević”.

Mnogo je toga „problematično” u ovom priopćenju, počevši od uvodnog dijela u kojemu gospodin Filić, iako i sam kaže da se osobno ne poznajemo, na vrlo uvredljiv način „dijagnosticira” moje „stanje”, spominjući, između ostaloga, „zlobu” i „intelektualnu potkapacitiranost”.

Istina, kako bi ublažio ove vrlo uvredljive kvalifikacije, spominje i „lošu informiranost”. No, upravo navodima u svome obrazloženju, u onom malom dijelu koji se bavi problemom na koji sam ukazala svojim istupom u Županijskoj skupštini (ostatak je posvetio vrlo ružnoj i uvredljivoj, pa čak i utuživoj kvalifikaciji svojih sumještana), pokazuje da sam itekako dobro informirana o problemima u realizaciji projekta izgradnje kanalizacije i sustava za pročišćavanje otpadnih voda koji je pokrenut u okviru IPARD programa prije gotovo deset godina, a još uvijek, što potvrđuje i gospodin Filić, nije do kraja realiziran.

S obzirom na to da je župan Igor Andrović, odgovarajući na moje pitanje na sjednici Skupštine Virovitičko-podravske županije, kazao da „Županija nije odgovorna za nastalu situaciju, već Općina Voćin i komunalno poduzeće Komrad d.o.o. sa sjedištem u Slatini”, kojemu je jedan od vlasnika i Općina Voćin, a gospodin Predrag Filić je član Skupštine Društva, možda bi bilo korisnije za sve mještane općine kojom upravlja da je, umjesto ružnih kvalifikacija, iznio činjenice o ovome projektu i dinamici njegove realizacije.

U priopćenju kojim se osvrće na moje pitanje, i u kojemu vrlo pretenciozno navodi što bi mi odgovorio „da je on župan”, naveo je vrlo šturo da je do sada izgrađen „pročistač i cca 1,5 km kolektora, a u kasnijoj fazi još 3,9 km kolektora” te da je „pokriven mrežom najgušće naseljeni dio Voćina” te da je „problem nastao oko jedne crpne stanice”, a da dalje tvrtka Komrad „svojim nemarom i nebrigom koči završetak navedenog projekta”.

 Možda bi bilo bolje da je odgovorio kao načelnik Općine Voćin na sljedeća pitanja:

 1. Koje su od planiranih šest faza ovoga projekta realizirane?

 2. Što je s ostalim fazama, postoje li za njih projekti i kada se uopće planira završiti cijeli projekt?

 3. Ukupna vrijednost projekta, prema objavljenim podacima, bila je 26 milijuna kuna, a za prvu fazu čija je ukupna vrijednost premašivala 670.000 eura, osigurano je iz EU fondova 560.611,33 eura. Je li taj novac u cijelosti povučen iz EU fondova?

 4. Koliko je novca uopće u ovih gotovo deset godina uloženo u ovaj projekt i koji su izvori toga novca, odnosno koliko je uopće novca ukupno povučeno iz EU i uloženo u ovaj projekt?

5. I na kraju za sve stanovnike na području općine Voćin najvažnije pitanje: koliko je korisnika u ovih gotovo deset godina otkako je projekt pokrenut priključeno na kanalizacijsku mrežu?

Ako već nije u mogućnosti odgovoriti na sva ova pitanja kao načelnik općine, gospodin Filić vjerojatno može na neka od njih odgovoriti kao član Skupštine Komrada. U svakom slučaju, tada bi njegovo „javno priopćenje” imalo smisla, ovako je riječ samo o nizu uvreda koje je iznio o meni osobno te o svojim sumještanima, a za koje tvrdi da su moji „informatori s kojima sam nedavno pila kavu”.

Uz to mi i savjetuje da ubuduće s njima „zbog sigurnosti ne pijem kavu po mraku”, aludirajući pri tome vjerojatno na moj spol jer svoje sugrađane kvalificira kao „obiteljske nasilnike koji mlate žene”. Pretpostavljam da smatra da bih ja po defaultu trebala biti „kukavica” samim tim što sam žena.

A on, „načelnik u četvrtom mandatu” to, naravno, nije – jer je muškarac. Pa je „hrabro” potpisao priopćenje u kojemu – umjesto da on, kad već nije župan, odgovori na moja pitanja – na najgrublji način vrijeđa i mene osobno i svoje sumještane.

Zaboravljajući pri tome da se podaci o ovome projektu danas mogu lako pronaći i na internetu. Istina, najstarije objave, izuzme li se (samo)hvala načelnika u prigodnim godišnjim razgovorima, datirane su tamo negdje u 2018. godinu.

Bilo bi korisno da načelnik informira javnost što je bilo nakon toga i ključno: kada će stanovnici općine Voćin zaista dobiti davno obećanu kanalizacijsku mrežu.

 S poštovanjem,

Željka Ilijaš Baričević, vijećnica Skupštine Virovitičko-podravske županije. “

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content