Pjesmom i plesom u Grabrovnici proslavljeno 50 godina folklora: Počast odali Petru Preradoviću te Folklornoj grupi za čuvanje bogatog narodnog blaga

U Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića Grabrovnica, a pod pokroviteljstvom Općine Pitomača, jučer (subota) je proslavljena jubilarna 50. obljetnica folklora u Grabrovnici. Proslava obljetnice bila je posvećena velikom pjesniku Petru Preradoviću za 206. rođendan, ali i svim članovima te članicama koji su kroz posljednjih 50 godina svojevremeno aktivno djelovali u Folklornoj grupi, kasnije nazvano KUD “Petar Preradović” Grabrovnica.

Svečanu proslavu 50. obljetnice folklora otvorio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je zahvalio svima koji svojim trudom, radom i ljubavlju već dugi niz godina rade na folklornoj baštini i tradiciji.

-Folklor je poznat u ovom kraju i povezuje sve nas, naš identitet i našu tradiciju. Ova kulturna i folklorna baština nastala je prije 50 godina, a kroz priču, pjesmu i ples nastavlja se s koljena na koljeno. Zato zahvaljujem i čestitam svima vama koji promičete ovu baštinu, izuzetno smo ponosni na sve vas. Danas se prisjećamo prošlosti, ali gledamo i u budućnost jer vjerujem da će se velika ljubav ovoga kraja prema folkloru prenijeti i na nove generacije koje će nastaviti promicati baštinu našega kraja – rekao je župan Andrović.

Čestitkama na 50. rođendanu pridružio se i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić koji je zahvalio svima koji vrijedno prenose svoje znanje na mlađe generacije.

-Hvala svim bakama i mamama koje uspješno prenose sve što znaju na mlađe članice, rade sjajan posao. Zato mi je srce puno i izuzetno sam zadovoljan kada vidim što sve ove mlađe generacije rade kako bi očuvale kulturnu baštinu. Želim svima svako dobro, puno uspjeha, zdravlja, veselja i osobnog zadovoljstva te dugo živio naš folklor, naša baština – rekao je načelnik Grgačić.

Predsjednik mjesnog odbora Grabrovnica Ivica Peterfi također je čestitao svim članovima  obljetnicu te velikih 50 godina od prvog nastupa zaželivši im još puno uspjeha i sreće u radu.

Uslijedili su nastupi članova KUD-a “Petar Preradović” Grabrovnica, KUD-a “Marijan Pavleković Pajo” iz Otrovanca te KUD-a “Podravka” iz Starogradačkog Marofa, kao i kratko predavanje o povijesti folklora u Grabrovnici te razgovor sa starim članovima i članicama o početku rada Folklorne grupe. Podijeljene su i zahvalnice za doprinos u radu udrugama na području općine Pitomača, načelniku Općine Pitomača te starim članicama, kao i Antunu Krupskom, jednom od pokretača Folklorne grupe.

Podsjetimo, Folklorna grupa u Grabrovnici je osnovana 1974. godine u sklopu „Aktiva žena“ koja je kasnije preimenovana u ime koje društvo danas nosi – KUD “Petar Preradović”. Tada je društvo brojalo 13 članica, a začetnica samog folklora i tradicije Grabrovnice bila je Zdenka Krupski koja je zajedno sa svojim mužem Tonijem pokrenula društveni život sela. Danas Društvo broji 30 članica, uglavnom mlađe dobi, koje s ponosom čuvaju kulturu i tradiciju podravskog kraja.

(www.icv.hr, vpz.hr, foto: A. Zeko, Foto Begović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content