Vikend pred nama obilježit će iznadprosječna toplina: Dani ponegdje i rekordno topli

Dan u kojem najviša dnevna temperatura zraka dosegne, odnosno prijeđe 25°C, naziva se u klimatologiji “topli dan”. Prema klimatskim statistikama DHMZ-a, topli dani u Hrvatskoj se u ožujku statistički ne pojavljuju, a vrlo su rijetki i u travnju. Na Jadranu se prosječno u travnju tek ponegdje javi po jedan takav dan (Senj, Šibenik), a u nizinama unutrašnjosti u travnju se prosječno pojavi po jedan ili najviše dva topla dana (Karlovac, Knin, Križevci, Osijek, Slavonski Brod, Virovitica…).

24. ožujka 1977. godine smo se na području Virovitice “grijali” na 25,4°C. To je bio najtopliji dan tijekom ožujka od 1951. godine od kad imamo službena mjerenja na području Virovitice u bazi DHMZ-a.

29. travnja 2012. godine već smo imali i vrući dani. 30,5°C. To je bio najtopliji dan tijekom travnja od 1951. godine od kada imamo službena mjerenja na području Virovitice u bazi DHMZ-a. Vrući dani tijekom travnja u pravilu se ne pojavljuju, tek u svibnju i to oko jedan vrući dan. Ipak, 2012. godine smo imali dva vruća dana. Vrući dani su dani kada je temperatura zraka barem jednom tijekom 24 sata jednaka ili viša od 30°C.

Vjetrovito i svakim danim sve topline, osobito u dane vikenda te početkom sljedećeg tjedna odnosno u prvim danima travnja. Brzo i prolazno pogoršanje vremena očekujemo tijekom srijede u drugom dijelu dana, te u noći sa srijede na četvrtak. Ponegdje su mogući i grmljavinski pljuskovi. Zbog izraženog jugozapadnog strujanja u najvišim slojevima atmosfere imamo veliku količinu sitnih čestica prašine, ali i pijeska iz Afrike, tako da će kiša koja očekujemo biti “prljava”. Ne perite automobile, prozore… do petka. Vjetar će s jugoistočnih i južnih smjerova okretati na jugozapadni. U dane vikenda očekujemo stabilnije i sunčanije vrijeme. Još tijekom petka su moguće kratkotrajne i mjestimične nestabilnosti. Vjetar slab do umjeren jugozapadnih smjerova. Jutarnje temperature zraka između 7°C i 11°C. Najviše dnevne između 18°C i 25°C.

Tjedan pred nama, ili bolje napisano prvi dani travnja, nastavljaju iznadprosječnom toplinom. U najtoplijem dijelu dana “vozimo” do 27°C, ili koji stupanj toplije, u hladu naravno. Vjetar i dalje jugozapadnih smjerova.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content